Курси НБУ $ 41.23 € 44.65
Громада на Волині виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт

Перемога у програмі відкриє громаді шанс стати потужним реабілітаційним центром усієї Волині.

Фото: decentralization.ua.

Громада на Волині виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт

Рожищенська громада, що на Волині, виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт, здобувши перемогу у програмі Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 у напрямку медицини

За ці кошти громада придбає дороговартісний томограф й інше обладнання для місцевої лікарні, а медики дослідять найкращі практики у сфері реабілітації.

Про це інформує Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Це дозволить близько 40 тисячам мешканців Рожища та сусідніх громад отримувати якісніші медичні послуги.

Interreg NEXT - програми співпраці ЄС із сусідніми регіонами. Проєкти обов’язково потрібно подавати у партнерстві, з транскордонною складовою, на теми довкілля, здоров’я, туризму, доступності, безпеки кордонів, взаємодії людей тощо. Так громади будують добросусідство, долають спільні виклики і розвиваються. Заявки відбирає Моніторинговий Комітет, який складається з представників державних установ, економічних та соціальних партнерів та органів, що представляють громадянське суспільство, призначених кожною країною-учасницею.

Про перемогу Рожищенської громади стало відомо ще на початку цього року, а нещодавно Рожищенська лікарня підписала угоду про реалізацію проєкту з польською партнеркою з повіту Грубешів.

У травні 2023 року Марія Печко, головна спеціалістка з питань проєктної та інвестиційної діяльності Рожищенської міської, приїхала на тренінг з підготовки до програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Тоді Марія навіть не здогадувалася, як швидко їй знадобляться нові знання.

«На той момент у нашої громади не було польського партнера, що є обов’язковою умовою для участі у програмі», — пригадує Марія.

Проте за кілька тижнів голова Рожищенської громади поїхав до Польщі за гуманітарною допомогою, яку поляки активно надавали з початку повномасштабного вторгнення. Під час візиту він познайомився зі заступником старости Грубешівського повіту, який запропонував Рожищу взяти участь в Interreg NEXT та разом писати проєкт з реабілітації. Їх об’єднували те, що обидві громади мають великі, схожі за послугами, спроможністю та структурою лікарні загального типу.

«Ми прагнемо розвивати реабілітаційні послуги, тому дуже зраділи такій пропозиції. У нашу громаду приїжджають лікуватися не лише з сусідніх громад, а й з цілої області. З повномасштабною війною потреба у реабілітації ще більше зросла. Тому, наприклад, ще у 2022 році за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ми навіть підписали міжмуніципальний договір у цьому напрямку з Копачівською та Доросинівською громадою», — розповідає Вячеслав Поліщук, Рожищенський міський голова.

Разом з місцевими медиками команда Рожищенської міськради склала перелік необхідного діагностичного та реабілітаційного обладнання, яке допоможе лікувати порушення органів опорно-рухового апарату та нервової системи. Віктор Редзій, головний лікар Рожищенської багатопрофільної лікарні, розповідає:

«Особливо радіємо, що у нас з’явиться комп'ютерний томограф. Він коштує близько пів мільйона євро, а це може дозволити собі далеко не кожна лікарня! Окрім обладнання, ми запланували навчання для наших медиків, які будуть досліджувати підходи найкращих реабілітаційних закладів заходу України та перейматимуть досвід польських колег».

Хоч «головну скрипку» у написання проєкту грали поляки, у яких уже був досвід участі у таких програмах, проте і Рожищенська міська рада, готуючи свою частину, знала важливі секрети для успіху — зокрема і завдяки участі у вищезгаданому тренінгу від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

«Ми вчилися у тренерів-практиків, які самі писали, вигравали і реалізовували проєкти. Вони підказували, як коротко і по суті викласти проєкт, на які індикатори орієнтуватися та що враховувати при складанні бюджету. І також нам допомогло», — каже Марія Печко.

Загалом на двох Рожище та Грубешів виграли понад 1,5 мільйона євро. Перемога у програмі підвищить не лише обсяг і якість послуг у Рожищенській громаді, й відкриє їй шанс стати потужним реабілітаційним центром усієї Волині та дасть зелене світло для наступних міжнародних проєктів.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у розвитку транскордонного співробітництва. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» провів серію тренінгів впродовж 2023 – 2024 року. У березні цього такий тренінг пройшло 40 громад, які вчилися правильно подавати заявки. Такі тренінги допомагають громадам налагоджувати партнерства, здобувати досвід транскордонних проєктів і роботи з європейськими організаціями та коштами на шляху до ЄС.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Село на Волині налічує 8 мешканців (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel