Курси НБУ $ 41.20 € 45.15
Вулицю назвали на честь волинянина - найдовголітнішого політичного в’язня у світі

Данило Шумук.

Фото Український інтерес.

Вулицю назвали на честь волинянина - найдовголітнішого політичного в’язня у світі

У селі Мовники Литовезької громади з’явилася вулиця Данила Шумука

Саме так вирішили перейменувати колишню вулицю Лопатіна.

Як інформують на сторінці «Деколонізація. Україна» в ТелеграміДанило Шумук – громадський діяч, в’язень польських тюрем і радянських таборів, дисидент, учасник українського руху опору. Член Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод.

Народився на Волині. Помер на Донеччині, пише БУГ.

 

 Як інформує «Український інтерес», доля дисидента багата на трагічні та героїчні події. Польське ув’язнення, штрафбат, німецький концтабір, втеча, боротьба в УПА, багаторічне ув’язнення в Радянському Союзі, повстання у Норильському таборі – важко повірити, що все це сторінки життя однієї людини. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International у 80-х роках минулого століття визнала Данила Шумука найстаршим політичним каторжником. Із 89 років життя наш герой 42,5 роки провів по той бік ґрат. Дисидента мордували у польських, нацистських, сталінських та брежнєвських таборах.

До слова, у 1987 році Шумук виїжджає у Торонто. Вже в еміграції він стає чи не єдиним українським дисидентом, якого приймав особисто президент США Рональд Рейган (на фото внизу)

 

 У 2002 році Данило Шумук повернувся в Україну до доньки в Красноармійськ, де відійшов у вічність за два роки в 90-річному віці. У 2008 році посмертно нагороджений орденом «За мужність» 1 ступеня.

Реклама Google

Telegram Channel