Курси НБУ $ 41.20 € 45.15
На свято Яблучного Спаса проводять ритуал очищення будинку і забороняють... вживати спиртне

Натхнення Вам на добрі справи!

Фото із сайту glavcom.ua.

На свято Яблучного Спаса проводять ритуал очищення будинку і забороняють... вживати спиртне

Яблучний Спас цього року за новим стилем відзначають 6 серпня в день Преображення Господнього

Цікаво, що Яблучний Спас припадає на період Успенського посту, а це означає, що у вівторок, на який випадає урочистий день, можна скуштувати трохи риби.

Історія цього свята, як і багатьох інших, бере свій початок у дохристиянські часи – наші предки вважали, що саме з цього дня природа «повертає» на осінь, інформує УНІАН.

Слов'яни не їли яблук із нового врожаю до Яблучного Спаса, це вважалося поганою прикметою. Коли на Русі з'явилося християнство, то Яблучний Спас збігся зі святом Преображення Господнього – саме в цю дату послідовники Ісуса дізналися, що саме він і є Син Божий.

Що можна робити на Яблучний Спас – традиції та повір'я

На другий Спас (Яблучний) здавна заведено ходити на богослужіння з яблуками та іншими фруктами й овочами, освячувати їх, а тільки потім їсти. Обов'язково такими ласощами потрібно пригостити родичів, сусідів і жебраків. Також на яблуці можна поворожити - якщо після освячення фрукта загадати бажання і відкусити шматочок, можна зрозуміти, збудеться задумане чи ні - позитивний результат можливий, тільки якщо фрукт солодкий.

Ще одна традиція на Яблучний Спас - робити випічку з яблуками першого врожаю. Це можуть бути будь-які кулінарні шедеври - від пиріжків до тортів, головне, щоб випічка була пісною.

Ритуал очищення будинку на Яблучний Спас

Наші предки до настання християнства здійснювали обряд очищення оселі, і хоча церква такі дії не підтримує, багато людей у селах і селищах досі це роблять.

Для ритуалу потрібні:

= 1 яблуко;

= 1 церковна свічка;

м= отузка.

Необхідно розрізати яблуко навпіл, вирізати серцевину. В одну з половинок вставити свічку і підпалити. З такою конструкцією важливо обійти весь будинок, кожен куточок у ньому, постійно читаючи молитви і просячи Господа про захист.

Наприкінці весь віск, який натік зі свічки, потрібно акуратно перекласти в другу половинку яблука, з'єднати частини фрукта разом і перев'язати мотузкою. Останній крок – забрати це все якомога далі від будинку і закопати. Тільки після здійснення обряду можна приступати до приготування святкових страв.

Що не можна робити на Яблучний Спас – головні заборони

Як і будь-яке інше народно-церковне свято, Яблучний Спас має і свої обмеження. Порушення правил здавна вважалося гріхом, тому краще дотриматися традицій.

На Яблучний Спас не можна:

= прибирати в домі – краще зробити це до свята;

= працювати на городі;

= прати, шити, в'язати;

= вбивати будь-яких комах;

= влаштовувати гучні гуляння;

= вживати спиртне.

Яблучний Спас припадає на половину Успенського посту, а це означає, що віряни не можуть дозволити собі порушити харчову аскезу. Як ми вже говорили, дозволяється скуштувати трохи риби і скуштувати святкової випічки з яблуками, але всі страви обов'язково мають бути пісними.

Прикмети на Яблучний Спас

Другий Спас (Яблучний), як і перший – Медовий, і третій – Горіховий, оповитий безліччю таємниць і прикмет. Ось деякі з них:

= яка погода на Спас – така буде і на Покрову;

= день сухий – восени дощів виявиться мало;

= багато шпаків на деревах – до морозного січня;

= жовте листя на деревах віщує швидке настання осені.

За старих часів наші предки, працюючи в полі, були впевнені, що весь урожай зернових необхідно зібрати саме на Яблучний Спас, інакше перший же дощ все знищить.

Читайте також: Кого зустріли волинські природоохоронці під час польового виїзду (Фото).

Telegram Channel