Курси НБУ $ 41.04 € 44.79
В музеї обласного центру Волині презентували відреставровану старовинну ікону

Сріблене і тоноване під золото тло ікони підкреслює сяйво, що випромінює постать Ісуса Христа.

Фото: Фейсбук.

В музеї обласного центру Волині презентували відреставровану старовинну ікону

6 серпня – свято Преображення Господнє, яке було запроваджене у IV столітті

У музеї волинської ікони вперше представили ікону «Преображення» XVIII ст., яка була передана до музею з Миколаївської церкви с. Стара Лішня Іваничівського району».

Про це інформують на фейсбук-сторінці Музею.

Після реставрації у Львівській філії ННДРЦ України образ постав як оригінальний і самобутній зразок народного малярства Волині.

Про подію Преображення Ісуса Христа на горі Фавор свідчать Євангелісти Матвій, Марк і Лука (Мт.17,1-9; Мк.9,1-9; Лк.9, 28-36 ).

Іконографія образу відповідає більш давнім зразкам, коли бачимо підняття апостолів Петра, Якова та Іоана з Вчителем на високу гору для молитви та їхнє сходження, коли апостоли отримали вказівку не розповідати про побачене, «доки Син Людський не воскресне із мертвих». Спаситель, Мойсей та Ілля зображені на трьох вершинах. Мойсей символізує закон, Ілля – символ пророків, Христос – повнота Завіту, який укладений з Богом.

Біля підніжжя гори розміщено трьох апостолів, які є свідками цієї визначної події та символізують людство. Спаситель, згідно розповідей євангелістів, зображений в мандорлі, у білих, «як сніг», «як світло» одежах. Іконописець майстерно відтіняє бганки одягу Ісуса рожевою (хітон) та синьою (гіматій) фарбами. Мандорла оточена купчастою хмарою як ілюстрація фрагменту Євангелія від Матвія про появу хмари і голос, який стало чути: «Це – мій улюблений Син, що я його вподобав: його слухайте».

Маляр використовує в одежах персонажів основні кольори в іконописанні – червоний і синій, які символізують єдність двох іпостасей, двох природ, божественної і людської, єдність небожителів та земних учнів. Сріблене і тоноване під золото тло ікони підкреслює сяйво, що випромінює постать Ісуса Христа, - фаворське світло.

 

 

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Лучанка передала у музей Волинської ікони цінні сімейні реліквії (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel