Курси НБУ $ 41.04 € 44.79
Досить страху і напівзаходів: Порошенко в Le Figaro закликав світ примусити росію до закінчення війни

Петро Порошенко.

Фото Європейська солідарність.

Досить страху і напівзаходів: Порошенко в Le Figaro закликав світ примусити росію до закінчення війни

Не треба боятися перемоги України і не треба йти на жодні компроміси з російським агресором

Світу потрібно припинити боятися розправитися з путіним та перервати циклічність російської війни. Про це Петро Порошенко написав у статті для французького видання Le Figaro.

«У протидії путінській росії завжди краще керуватися чіткими підходами», – наголосив п’ятий Президент України.

«По-перше, нічого про Україну без України. По-друге, жодних компромісів щодо наших незалежності, суверенітету та національної ідентичності. Їхня ерозія під будь-яким приводом рівносильна перемозі Путіна. По-третє, жодних компромісів щодо територіальної цілісності в обмін на мир. Це був би не обмін, а вбивство засадничого принципу повоєнного світоустрою з непередбачуваними наслідками, і, так, вбивство тисяч українців, включаючи дітей, які залишаючись на окупованих територіях, продовжують вірити у повернення свободи завдяки безкомпромісній позиції Вільного світу», – підкреслив Порошенко.

«По-четверте, жодних компромісів щодо обороноздатності держави та зміцнення української армії, в тому числі шляхом західної зброї і допомоги. Хто не береже власну армію приречений втратити і власну державу», – наголосив він.

«По-п’яте, жодних компромісів щодо санкцій та відповідальності агресора. Без них не буде ані запобіжників для досягнення перемоги і справжнього миру, ані попередження для інших потенційних агресорів», – зазначив Порошенко.

«І, нарешті, жодних компромісів щодо членства України в ЄС та НАТО. Україні потрібні не так звані «гарантії безпеки», які не містять ані гарантій, ані безпеки. А «гарантії членства в НАТО». Десятки договорів про співпрацю у сфері безпеки і оборони з Україною не зроблять для миру, безпеки і стабільності у світі того, що здатен зробити один єдиний документ – Вашингтонський договір 1949 року. Лише приєднання нашої держави до нього поставить крапку у війні путіна проти демократії та всіх нас. Ба більше, поставивши край неоколоніальним і неоімперіалістичним амбіціям москви, сама росія нарешті отримала б шанс зосередитися на внутрішніх змінах, а не чергових реваншистських планах щодо суверенних сусідів», – підкреслив п’ятий Президент України.

«Десять років протистояння не пройшли для росії марно. Замість того, щоб санкції вдарили по агресору одразу і потужно, їхнє поступове застосування немов спеціально розвивало у нього здатність опору. Замість того, щоб західна допомога Україні зброєю надала можливість швидко і рішуче викинути агресора з нашої території, тим більше після широкомасштабного вторгнення у лютому 2022 року, їхня нерішуча передача, затримки і затягування, дискусії про дальність і глибину ударів навчили агресора більш ефективно протистояти західній зброї. Замість того, щоб створювати для росії стратегічну невизначеність, як це вдало продемонструвала «ініціатива Макрона», та спільно протистояти агресору, на кшталт підтримуваної Польщею ідеї про збиття повітряних цілей в небі над Україною, агресору і далі фактично дарується стратегічна ініціатива без ефективних перешкод», – зазначив він.

«Світ все ще боїться розправитися з агресором. Циклічність російської війни каже про неминучість нового етапу ескалації з боку кремля. Проте, ця загроза не є невідворотною. На першому етапі ескалації у 2014-2015 роках путінські плани були зруйновані єдністю українського суспільства і рішучістю влади. На нинішньому, другому етапі, ескалації путін помилився у міці українського війська, єдності і солідарності демократичного світу з Україною. Наступного разу, якщо ми це дозволимо, кремль та його союзники будуть готові знищити наш спільний демократичний світ», – зазначив Порошенко.

«Саме тому, досить страху і напівзаходів. У західного світу є все, що потрібно для перемоги та стратегічної поразки росії ще в Україні. Не треба боятися перемоги України. Ця перемога – про збереження державності, відновлення міжнародно визнаних кордонів і захист людей. Так само не варто боятися поразки росії. Ця поразка – про виведення російських військ з окупованих територій, позбавлення Москви можливості тероризувати світ і вбивати людей, відповідальність за агресію. Час для примушення росії до миру, а не умиротворення. Час для справжнього трансатлантичного лідерства, яке запамʼятає історія і людство із вдячністю. Час перемагати», – підкреслив п’ятий Президент України.

Реклама Google

Telegram Channel