Курси НБУ $ 40.98 € 44.77
Волинських лісівників за незаконні вирубки судять уже понад 2 роки

Слухання у справі триває.

Фото: Сила Правди.

Волинських лісівників за незаконні вирубки судять уже понад 2 роки

Посадовців Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства судять за організацію незаконних вирубок лісу на 39,5 мільйонів гривень

Справу ще з початку 2024 року розглядає Любомльський районний суд.

Про це пише Сила Правди.

Протягом 2019-2021 років державне підприємство «Любомльське лісове господарство» (нині філія «Любомльське лісове господарство» ДП «Ліси України») разом із виробничим об’єднанням «Укрдержліспроєкт» розробило нову програму лісовпорядкування земель. За результатами обстеження, в фонд рубок увійшли лісові насадження на території Любомльського, Чорноплеського, Мосирського та Головнянського лісництв.

Далі лісгосп повинен був пройти процедуру оцінки впливу на довкілля і отримати спеціальні дозволи на суцільні рубки в цих лісництвах, але не зробив цього.

Втім, за версією слідства, на той момент перший заступник начальника обласного управління лісового і мисливського господарства – головний лісничий Руслан Войцеховський закрив на це очі й разом із спеціалістом відділу лісового господарства облуправління Вікторією Новосад, а також інженером лісгоспу Юрієм Загоруйком налагодили процес легалізації рубок без належних документів. 

Юрій Загоруйко регулярно подавав до Центру надання адміністративних послуг Луцька заяви щодо видачі лісорубних квитків, які передавали головній спеціалістці відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (нині Поліський лісовий офіс ДП «Ліси України») Вікторії Новосад. 

Вона виписувала лісорубні квитки й передавали на розгляд першому заступнику начальника Волинського ОУЛМГ Руслану Войцеховському.

Таким чином у 2019 році у Мосирському лісництві на двох ділянках загальною площею 3,6 гектара було зрубано 1155 дерев різних порід вартістю 9,4 мільйона гривень. А у 2020 році там зрубали ще 251 дерево, заподіявши шкоди на 2,6 мільйона гривень.

У 2020 році на майже трьох гектарах землі Чорноплеського лісництва під зріз пішло 1466 дерев на більш ніж 14 мільйонів гривень. Згодом на території цього ж лісництва ділки організували незаконні роботи на ділянці площею 2 гектари. Таким чином, як йдеться в матеріалах справи, зрубали ще 1117 дерев різних порід на 7,6 мільйона гривень.

Незаконні рубки провели також на території Головнянського лісництва, де зрубали 731 дерево вартістю 5,9 мільйона гривень.

Загалом своїми діями, за підрахунками правоохоронців, спільники завдали державі збитків на 39,5 мільйона гривень. 

У цій справі фігурує ще один підлеглий Войцеховського – колишній головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Анатолій Борсук. Нині він, до речі, працює головним спеціалістом відділу охорони та відтворення лісових ресурсів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. 

За словами речниці Державного бюро розслідувань Тетяни Муравель, слідчі не довели його причетність до усіх епізодів злочинної діяльності. 

«Це окремий епізод злочинної діяльності, який виділили в окреме кримінальне провадження. У першій справі фігурує четверо осіб, доведена їхня протиправна діяльність, зібрані документальні докази щодо усіх чотирьох. В іншому епізоді документального підтвердження причетності четвертої особи не було доведено. Тому там троє фігурантів», – зазначила Тетяна Муравель.

Таким чином, за фактами незаконних рубок, в Любомльському районному суді Волинської області перебували одразу дві майже ідентичні справи. Однак, у березні 2024 року суд ухвалив рішення про їх об’єднання. 

У липні 2022 року Русланові Войцеховському, Юрієві Загоруйко, Анатолію Борсуку і Вікторії Новосад повідомили про підозри. Невдовзі Руслана Войцеховського та Юрія Загоруйка відсторонили від посад та обрали їм запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.  

Войцеховський оскаржив рішення і вже у вересні 2022-го апеляція його скасувала. Тоді ж йому змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання. У кінці 2022 року суд наклав арешт на автівку посадовця – Toyota Camry 2019 року випуску.

Лісівнику Юрію Загоруйку нічний домашній арешт змінили на особисте зобов’язання восени 2022-го. Тоді ж скасували й відсторонення від посади. Натомість арештували його майно: земельну ділянку та житловий будинок площею 124 квадратних метра у селі Куснища Ковельського району. 

Анатолія Борсука суд не став відсторонювати від посади в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України. Застосував до нього запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

До речі, в рамках кримінального провадження 23 вересня 2022-го провели обшук в директора Любомльського лісгоспу Володимира Туревича. У нього вилучили і арештували мобільний телефон «iPhone 13» і 30 тисяч доларів США готівкою. Втім, вже у лютому 2023-го Київський апеляційний суд зняв арешт. Цікаво, що у щорічній декларації за 2022 рік Володимир Туревич декларував лише 5000 доларів США заощаджень готівкою.

Знову Руслана Войцеховського, Юрія Загоруйка та Вікторію Новосад спробували посадити під домашній арешт напередодні передачі справи на розгляд до суду – у вересні 2023-го. Однак Луцький міськрайонний суд погодився лише на особисте зобов’язання для підозрюваних. 

Отож, працівників лісової галузі звинувачують у перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

У лютому 2024-го року в Любомльському районному суді відбулося підготовче судове засідання у справі. Слухання триває.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На кордоні затримали волинянку на викраденому автомобілі.

Реклама Google

Telegram Channel