Курси НБУ $ 40.98 € 44.77
Порошенко про вимогу заборони рпц: відтермінування цього рішення – злочин

Петро Порошенко.

Фото Європейська солідарність.

Порошенко про вимогу заборони рпц: відтермінування цього рішення – злочин

Більше неможливо відкладати питання заборони московської церкви в України, представники якої є громадянами рф і здійснювали шпигунську діяльність під час війни на користь ворога

Це треба вирішити негайно. Про це вказав Петро Порошенко під час брифінгу.

«Поки Верховна Рада сама себе відправила у відпустку на термін більше, ніж місяць, «Європейська Солідарність» сьогодні активно працює», – зауважив Порошенко.

Він нагадав, що останнє засідання парламенту було 23 липня.

«Вже більше двох тижнів Верховна Рада України байдикує: поїхала в закордонні відрядження на відміну від нас, яких обмежують незаконно в забезпеченні проведення міжнародної, міжпарламентської, дипломатичної діяльності», – додав він.

«Сьогодні є низка проблем, які неможливо далі переносити без діяльності Верховної Ради України. В умовах воєнного стану, парламент працює в режимі одного пленарного засідання і не потрібно збирати підписи, достатньо для цього лише рішення голови ВРУ або рішення монобільшості», – наголосив п’ятий Президент України.

Він підкреслив, що «Європейська Солідарність» вимагає негайного розгляду питання про заборону діяльності московської церкви в Україні.

«Це закон (№8371) про заборону російської православної церкви – «п’ятої колони» в Україні. Тоді нам пояснювали, що треба зібрати ще декілька разів робочу групу, провести міжнародні консультації. Робоча група так за два тижні і не була зібрана. Міжнародні консультації, в тому числі і в США яскраво продемонстрували, що ні Вашингтоні, ні в Конгресі, в колах громадських ніхто навіть не піднімав питання щодо свободи віросповідання, свободи совісті в Україні», – зауважив Порошенко.

«Наголошую – жодній українській церкві нічого не загрожує. Ми говоримо про адекватні дії, які пов’язані з питаннями національної безпеки лише по відношенню до рпц. Саме тої церкви, яка в Україні має своїх представників з паспортами громадян рф, які засуджені українськими судами за шпигунську і антидержавну діяльність. Саме ті, хто здавали наших спецназівців, саме ті, хто наводили ракети на мирне населення України», – зазначив п’ятий Президент України.

«Миритися з цим, далі відкладати цей законопроєкт є злочинною діяльністю», – сказав він.

Порошенко також додав, що ті, хто мають якісь сумніви щодо законопроєкту, після його ухвалення можуть звернутися до Венеційської комісії за висновком.

«Наші консультації в Страсбурзі показують, що закон повністю відповідає вимогам Ради Європи, повністю відповідає Конституції України і вже немає жодних підстав, навіть пояснень, навіть будь-якої відповіді українському суспільству з якого переляку у нас керівництво Верховної Ради блокує розгляд зазначеного законопроєкту», – також підкреслив він.

«Ми наполягаємо, щоб наступне засідання Верховної Ради розпочалося саме з розгляду цього законопроєкту», – зазначив Порошенко.

Реклама Google

Telegram Channel