Курси НБУ $ 40.98 € 44.77
Самозалісені землі – потенційний лісовий ресурс Волині

Малопродуктивні земельні ділянки, які самозалісились, один із перспективних шляхів лісовідновлення.

Фото: Фейсбук.

Самозалісені землі – потенційний лісовий ресурс Волині

Про лісозбереження на Волині, ідентифікацію самозалісених та придатних для створення лісів земельних ділянок на території області говорили сьогодні на нараді в облдержадміністрації

Участь в нараді взяли представники Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, Поліського лісового офісу ДП «Ліси України», обласного Держгеокадастру та Державної екологічної інспекції у Волинській області, обласної прокуратури, керівники профільних структур Волинської ОДА та очільники територіальних громад.

Про це інформують у Волинській ОВА.

Передусім йшлось про облік самозалісених ділянок, упорядкування та догляд за ними шляхом роботи комунальних підприємств або передачу земель, ідентифікованих як самозалісені, на державний баланс.

За офіційними даними, через війну в Україні вже постраждало 3 млн гектарів лісів, що становить майже третину лісового фонду країни.

«Завдання кожної із областей – зберегти та примножити лісовий ресурс, – відзначив Олександр Троханенко. – Малопродуктивні земельні ділянки, які самозалісились, один із перспективних шляхів лісовідновлення. Тож ми зібрались, аби спільно, по-господарські, підійти до вирішення цього питання».

Начальник Північно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Сергій Чуприна поінформував про ведення моніторингу земель, які самозалісились або можуть бути придатними для розведення лісу. Зокрема, лише з червня 2024 року на органи місцевого самоврядування управлінням було направлено подання на площу 5686,8 га щодо віднесення земельних ділянок відповідних категорій до самозалісених земель.

Перший заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Волинській області Анатолій Поляков розповів про процедуру віднесення земельної ділянки до самозалісеної та передачу таких земель у власність держави для подальшого упорядкування та захисту.

Фахівці наголошують на тому, що громади можуть і вправі залишати такі ділянки у комунальній власності, якщо мають таку можливість. В успішний приклад ставлять Луцьку територіальну громаду, яка ввела в комунальне господарювання самозалісену ділянку у Жидичині.

Водночас усі самозалісені землі в громадах підлягають обов’язковій ідентифікації та обліку.

Під час наради представники територіальних громад, які вже мають досвід в оформленні земель, як самозалісених, мали можливість озвучити проблемні питання, з якими стикаються в роботі. Зокрема, питання щодо орендованих чи прикордонних ділянок, які підпадають під критерій «самозалісені», забезпечення охорони лісових масивів, співпрацю із Держгеокадастру та інші.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також:  Грибники Волині хваляться зібраними щедрими дарами лісу (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel