Курси НБУ $ 40.98 € 44.77
Щоб врятувати жителя Волині, 7 годин проводили «операцію Девіда»

27-річний лучанин Богдан Цаль отримав шанс на повноцінне життя.

Фото – «Перше медичне об’єднання Львова».

Щоб врятувати жителя Волині, 7 годин проводили «операцію Девіда»

Це надскладне хірургічне втручання, в ході якого пошкоджений серцевий клапан реконструюють, а не замінюють на штучний

У «Першому медичному об’єднанні Львова» виконали одне з найскладніших в кардіохірургії втручань – «операцію Девіда»!

Аби повернути молодого чоловіка з важкою вадою серця до повноцінного життя, львівські кардіохірурги Лікарні Святого Пантелеймона об’єднали свої зусилля з директором Хмельницького обласного серцево-судинного центру – Андрієм Кланцою. Разом вони виконали втручання, що вважається вищим пілотажем у кардіохірургії, інформує пресслужба «Першого медичного об’єднання Львова».

Пацієнт – 27-річний Богдан Цаль із Луцька. Про проблеми із серцем чоловік уперше дізнався 4 роки тому – під час медогляду. На той час потреби в операції не було. Тож лікарі призначили Богдану медикаментозне лікування та рекомендували відмовитися від улюбленого заняття – бігу. На початку цього року стан молодого чоловіка різко погіршився.

«Почалося все з сильного болю у горлі. Спершу я подумав, що підхопив застуду, але жодні ліки мені не допомагали. А згодом до цього симптому додалася задишка і стало важко ходити. Тож я звернувся до лікаря», – каже Богдан. Після огляду луцькі медики скерували пацієнта до львівських кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона.

Львівські спеціалісти діагностували лучанину недостатність аортального клапана. Це – набута вада, яку у випадку Богдана спричинила аневризма, тобто розширення, аорти.

Недуга призвела до неповного змикання клапана, перевантаження лівого шлуночка та зрештою – важкої аортальної недостатності. Врятувати пацієнта могло лише хірургічне втручання.

Реклама Google

Зважаючи на вік Богдана і бажання провадити активний спосіб життя, найкращим рішенням для нього є «операція Девіда». Це надскладне втручання, в ході якого пошкоджений клапан реконструюють, а не замінюють на штучний.

Навіть львівські спеціалісти самостійно ще не виконували такої операції, тож залучили до її проведення того, хто вже має великий досвід таких втручань. Це Андрій Кланца – директор Хмельницького обласного серцево-судинниого центру. Разом з ним і оперували.

«Спершу ми замінили корінь аорти, де утворилася аневризма, та встановили протез аорти, – розповідає Роман Домашич, керівник Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона. – Вже потому ми взялися за реконструкцію пошкодженого клапана серця. Нам потрібно було зберегти його геометрію, правильно розмістити та вшити коронарні артерії. Технічно це втручання вважається найскладнішим в кардіохірургії. Легше поставити штучний клапан, але таким пацієнтам доводиться пожиттєво приймати кроворозріджуючі препарати. А власний клапан – це завжди краще, це активне життя. Ми хотіли, щоби хлопець зміг повернутися до життя без обмежень. Тому і обрали клапанозберігаючу операцію».

Це була перша «операція Девіда» для ТМО «Перше меичне доб’єднання Львова»! Вона тривала цілих 7 годин і минула успішно!

Лучанин Богдан Цаль (у центрі) і його рятівники.
Лучанин Богдан Цаль (у центрі) і його рятівники.

 Вже на 10-добу після надскладного втручання пацієнт поїхав додому. Нині Богдан мріє якомога швидше відновитися, аби знову бігати.

Читайте також: На Волині після укусу кліща молода дівчина потрапила у лікарню.

Telegram Channel