Курси НБУ $ 40.98 € 44.77
На Волині утворять 121 заклад старшої профільної освіти

Мета реформи – забезпечити свободу вибору та наблизити профільну освіту до потреб кожного учня й учениці.

Фото: Фейсбук.

На Волині утворять 121 заклад старшої профільної освіти

Зокрема, 91 академічний та 30 професійних ліцеїв

Про це йшлося під час засідання робочої групи щодо формування оптимальної мережі академічних ліцеїв, закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти Волині, –

повідомляє Волинська ОВА. 

Участь в нараді взяли представники навчальних закладів та органів управління освітою Волині. Також на захід запросили незалежного експерта – кандидата педагогічних наук Житомирського державного університету ім. І. Франка Олега Фасолю.

Нагадаємо, що з 2027 року в Україні функціонуватиме трирічна профільна середня освіта. Тобто діти, які 1 вересня розпочнуть навчання у 7 класі, через три роки мають піти не до 10 класу, а до академічного ліцею чи професійного коледжу.

Академічні ліцеї формуватимуться на базі закладів загальної середньої освіти, а профільні – на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Головною вимогою до формування ліцею є кількість учнів. Тобто ліцеєм може стати той заклад, який зможе набрати у старші класи не менше 50 учнів. Решта ЗЗСО, які у 10-ті класи набирають менше 50 дітей, стануть гімназіями. Перетворення ліцеїв у гімназію відбудеться шляхом зміни типу закладу загальної середньої освіти. Тож ліцей, який стане гімназією, забезпечуватиме базову середню освіту.

Мета реформи – забезпечити свободу вибору та наблизити профільну освіту до потреб кожного учня й учениці. Старшокласники зможуть обирати профіль навчання, курси та навчальні предмети, щоб поглибити свої знання для майбутньої професії.

Начальниця управління освіти і науки Волинської ОДА Наталія Матвіюк розповіла, що з 2025 року МОН розпочне пілотувати моделі профілізації та навчальні програми, а з 2027 року – запроваджувати трирічну профільну середню освіту (10-12 класи).

«На сьогодні в Україні відібрано перші 25 закладів загальної середньої освіти для завчасної підготовки до пілотування. Серед них – ліцей імені Олександра Цинкаловського Володимирської міської ради. Це дуже радує, адже представники громад та навчальних закладів Волині зможуть переймати досвід на місці у своїх колег», – сказала Наталія Матвіюк.

Наразі фахівці управління освіти і науки ОДА зібрали та узагальнили пропозиції від громад щодо плану моделювання мережі закладів старшої профільної освіти на 2024-2027 роки.

При формуванні мережі кожна територіальна громада області враховувала:

  • кількість учнів у школах,
  • територіальну доступність закладів початкової та середньої освіти,
  • контингент дітей шкільного віку, які проживають та закріплені за територією обслуговування шкіл,
  • матеріально-технічну базу,
  • кадровий потенціал,
  • досягнення закладів освіти.

«На сьогодні на Волині запропоновано утворити 91 ліцей академічного спрямування. Однак, ми розуміємо, що це ще не кінцева цифра, адже засновники і органи управління освіти територіальних громад будуть корегувати цю мережу», –

зазначила заступниця начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Наталія Даньків.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: В шкільних їдальнях Луцька просять встановити термінали безготівкової оплати.

Реклама Google

Telegram Channel