Курси НБУ $ 40.98 € 44.77
Як обрати наколінники в медичному магазині

Фото: med-magazin.ua.

Як обрати наколінники в медичному магазині

Колінний суглоб зазнає серйозних навантажень як у повсякденному житті, так і в спорті, при важкій фізичній роботи, , перенесенні важких речей, тривалій ходьбі, пересуванні на велосипеді тощо. Як наслідок пошкодження цієї ділянки є однією з найбільш частих причин звернень до ортопедів та травматологів. У групі ризику також знаходяться люди похилого віку й ті, хто має велику надмірну вагу, що додатково збільшує навантаження на коліна.

Після проведення обстеження лікар може назначити консервативне або оперативне лікування. І в першому, і в другому випадку навряд чи вдасться обійтися без носіння фіксуючого наколінника – бандажа. Про те, як правильно вибрати це медичне пристосування, говоримо далі.

Вибір супорта за ступенем жорсткості

Для того, щоб отримати дійсно дієвий та безпечний виріб, доцільно купувати наколінники в мед-магазині або аптеці. В таких закладах зазвичай продаються перевірені сертифіковані товари, які є медичними виробами – на відміну від магазинів спортивних товарів. В каталогах маркетів медтехніки вони майже завжди згруповані по категоріях, в тому числі, за ступенем жорсткості.

М’які бандажі

М’які наколінники – це, власне, супорти, тобто, вироби, що забезпечують підтримку суглобу. Вони не мають ребер жорсткості та не обмежують коліно в русі, водночас стабілізуючи суглоб, підтримуючи його в анатомічно коректному положенні. Також такі бандажі чинять помірну компресійну та зігріваючу дію, активізують периферичний кровообіг, покращують відтік лімфи, запобігають набрякам, зменшують дискомфорт та біль в коліні.

М’які наколінники рекомендують використовувати при:

  • інтенсивних тренуваннях та надмірній нетренувальній фізичній активності;
  • загостреннях артрозу, артриту, запалень меніску, інших хронічних захворювань;
  • тривалій ходьбі;
  • надмірній вазі;
  • вроджених патологіях суглобів.

Такі супорти застосовуються з профілактичними цілями, а також в якості захисту від травмування людей похилого віку.

Напівжорсткі наколінники

Ця група фіксаторів коліна, які іноді називають брейсами, може бути оснащена еластичними ребрами жорсткості або силіконовим кільцем. Наколінники з ребрами жорсткості частково обмежують рухливість суглобу, зменшують навантаження на нього, запобігають повторному травмуванню, зменшують біль при навантаженнях та прискорюють загоєння.

Напівжорсткі наколінники призначаються при:

  • вивихах та забоях;
  • розривах та розтягненнях зв’язок;
  • запаленнях та загостреннях хронічних патологій;
  • переламах різного ступеню складності – після зняття гіпсової пов’язки.

Такі фіксатори можна носити на постійній основі: у пацієнтів з дегенеративними захворюваннями суглобів вони уповільнюють знос та руйнування суглобу, розширюють діапазон руху, підвищуючи таким чином якість життя.

Також існують напівжорсткі наколінники, оснащені силіконовим кільцем (пелотом) та спіралями. Їх носіння виправдане при гострих запаленнях або загостреннях хронічних патологій колінного суглобу – тендиніті, бурситі, пошкодженні колатеральних зв’язок тощо. Перелік показань та принцип дії у них приблизно такий самий, як у супортів із ребрами жорсткості. При цьому у бандажів із силіконовим кільцем є додаткові переваги – вони доволі дієво усувають набряки та демонструють помітний масажний ефект.

Жорсткі фіксатори

Ця категорія наколінників покликана повністю знерухомити колінний суглоб у всіх напрямках. В такому бандажі пацієнт не може не тільки згинати коліно, але й рухати ним вправо або в ліво.

Така іммобілізація досягається за рахунок присутності в конструкції бандажа алюмінієвих ребер жорсткості або шарнірів. Бандажі із шарнірами називаються ортезами.

Призначають жорсткі наколінники при:

  • сильних розтягненнях або розривах зв’язок;
  • травмуванні меніску;
  • вивиху, переломі, зміщенні колінної чашечки;
  • гострих запаленнях;
  • в післяопераційному періоді та подальшій реабілітації.

Правильно підібраний жорсткий бандаж може навіть замінити собою незручну гіпсову пов’язку.

Матеріали наколінників як один з критеріїв вибору

У виготовленні сучасних колінних бандажів використовуються різні матеріали. Найбільш вживаними з них є:

  • бавовна. Гіпоалергенний матеріал природного походження, який ефективно відводить вологу та забезпечує вільну циркуляцію повітря. На жаль, бавовна має вкрай низьку еластичність, тому використовується виключно як доповнення до інших матеріалів;
  • еластан (спандекс, лайкра). Еластичний матеріал, не схильний до розтягування та інших деформацій, здатен ідеально тримати форму за рахунок високого вмісту поліестерних ниток. Єдиним значущим недоліком еластану є нездатність утримувати тепло та зігрівати суглоб;
  • неопрен. Його вагомими перевагами є еластичність, міцність, довговічність та наявність зігріваючого ефекту. Але неопрен не пропускає повітря, що може негативно впливати на стан шкіри у проблемній зоні;
  • вовна. Ще один натуральний матеріал, в якому приваблює здатність забезпечити глибокий прогрів суглоба. Але, як і бавовна, він не є еластичним, тому може тільки додаватися до синтетичних ниток при виготовленні тканини для наколінника.

Обирати бандаж за матеріалом варто, виходячи з особистих вподобань, враховуючи при цьому споживчі якості кожного з них.

Інші особливості – на що варто звернути увагу

У різних моделей наколінників є різні додаткові особливості, які можуть допомогти або, навпаки, нашкодити. Тому, роблячи вибір, варто порадитись з лікарем або консультантом медичного магазину щодо цих нюансів. Мова йде про:

  • технологію пухкої в’язки. Такі ділянки можуть бути розташовані у передній або задній частині бандажа. Їх завдання – рівномірно розподілити тиск на колінну чашечку або підколінну ямку;
  • отвір під колінну чашку. Він дає можливість візуально та на дотик контролювати вираженість набряку;
  • фіксуючі стрічки. Вони затягуються поверх наколінника, посилюючи щільність прилягання і запобігаючи зсуву бандажа під час руху;
  • зігріваючі вставки. Ці вбудовані в конструкцію бандажа елементи покликані глибоко прогрівати уражену ділянку та знімати застарілі болі;
  • фіксатори сухожиль. Ними оснащуються наколінники, які використовують при дисфункціях підколінної ділянки.

Обирати фіксатор, що має подібні додаткові елементи оснащення, доцільно згідно з рекомендаціями ортопеда. В штаті великих медичних магазинів нерідко є лікар цієї спеціалізації, тому консультацію можна отримати прямо на місці.

Вибір за розміром

Цей параметр має надважливе значення. Завеликий наколінник не зможе забезпечити надійну фіксацію суглоба і буде зсуватися донизу під час руху. Замалий – може перетискати дрібні судини і порушувати кровообіг, а крім того, під тиском м’яких тканин стегна скручуватиметься.

Щоб дізнатися свій розмір, необхідно виміряти сантиметровою стрічкою обхвати нижньої третини стегна та верхньої третини гомілки, щільно прикладаючи її, але при цьому не перетискуючи м’які тканини та шкіру. Далі – вивчити таблицю розмірів конкретного виробника та обрати той, що відповідає отриманим значенням. Потрібно мати на увазі, що різні виробники мають різні розмірні сітки – їх показники можуть досить суттєво відрізнятися. Тому варто спочатку визначитись з конкретним наколінником за описаними раніше ознаками, а вже після цього вибирати потрібний розмір.

Останній етап – примірка. Медмагазини з солідною репутацією завжди дозволяють покупцеві поміряти товар і зробити у ньому принаймні кілька кроків. Так можна впевнитись, що вибір наколінника зроблено вірно.

Реклама Google

Telegram Channel