Курси НБУ $ 40.99 € 44.81
Заборонити Telegram в Україні буде складніше, ніж РПЦ, - експерт

Telegram контролюють росіяни.

Волинь-нова

Заборонити Telegram в Україні буде складніше, ніж РПЦ, - експерт

Спілкування у Telegram іде переважно відкритими каналами, тому читати листування можуть також спецслужби інших країн

Цікаві заяви стосовно перспектив заборони Telegram в Україні пролунали від голови Комітету Верховної Ради з питань інформаційної політики. Про це написав  у Facebook експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун. Тому вирішив прокоментувати для розуміння.

«Пан голова комітету сказав, що «ситуація стала гіршою, вона загострилася». А тому «потрібні більш жорсткі кроки, аби захистити інформаційний простір». Не знаю, якими метриками та якими фактичними даними вимірювалося «загострення», але сам факт популярності тотально-російського та майже ніяк не захищеного Telegram в українському інформаційному просторі від час спроб росії фізично знищити Україну та українців – уже само по собі надзвичайна ситуація, на яку слід було реагувати ще 2019 року, коли Telegram активно нав'язували українцям «новиє ліца», – пише Костянтин Корсун.

За словами експерта, звинувачення депутата, що «саме в Telegram відбувається вербування, в Telegram йде координація ворожих дій», не зовсім об'єктивне.

«Вербування та координація йде також і через інші месенджери. Просто усі інші – вони американські, японські, швейцарські. І лише один повністю контролюється росією – Telegram, тому ЙР надає йому перевагу. Відповідно, завдяки цьому контролю з боку кремля в Telegram просто фестиваль різних антиукраїнських фейків, дези, славленого ІПСО. Причому ХЗ чого там більше – правди чи брехні. Дуров також періодично видаляє антикремлівські канали та ігнорує скарги української сторони на антиукраїнський контент», – наголосив експерт із кібербезпеки.

Як наголосив Корсун, є важливе «але». Спілкування у Telegram іде переважно відкритими, не шифрованими каналами, тому читати листування можуть також спецслужби інших країн, зокрема України.

«ЙР це чудово знає, тому справді шпигунське листування відбувається переважно у тому ж Signal чи WhatsApps, у яких сучасне наскрізне шифрування включено автоматично та постійно, і тому розробники месенджерів не мають можливості читати листування (на відміну від того ж Telegram)», – розповів Костянтин Корсун. За інформацією експерта, насправді наявності можливостей примусового блокування Telegram немає в Україні. Для цього потрібні потужні технологічні, адміністративні та законодавчі ресурси, які в нашій країні зараз відсутні. За порєбріком це роскомнадзор, наприклад, зазначає автор публікації.

«Але радикально зменшити популярність Telegram в Україні – цілком реальна задача. І першим кроком може бути «перестати подавати поганий приклад». Бо ж сама Верховна Рада має офіційній Telegram-канал. Як і більшість інших органів державної влади. «Офіційні ТГ-канали» мають також СБУ, Міноборони, ГУР МО, Нацполіція. Розказувати дитині про шкоду солодощів, жуючи при цьому цукерки з тортом – така собі педагогіка», – наголосив експерт.

За словами Корсуна, відмовитися від Telegram як каналу комунікацій із суспільством доволі просто. Оскільки немає жодного законодавчого акту, який би зобов'язував владу України користуватися саме Telegram.

«Відмова від Telegram – це просте управлінське рішення, яке не зачіпає права та свободи громадян. Стосовно самого законопроекту щодо регулювання діяльності Telegram в Україні – не впевнений, що він буде ефективним. Наприклад тому, що його поточні вимоги стосуються не лише Telegram, але також усіх доступних в Україні соціальних мереж та месенджерів. Чомусь маю сумнів, що той самий Ілон Маск захоче подавати Нацраді пакет документів щодо структури власності соцмережі Х та тримати тут постійне представництво для комунікацій з усіма (!) органами влади, включно з місцевим самоврядування (як передбачено законопроєктом)», – зауважив Костянтин Корсун.

Але суттєво зменшити вплив цього шкідливого російського продукту на український інфопростір однозначно можливо, переконаний експерт, навіть без законодавчого регулювання.

«Для цього потрібне лише бажання з боку влади, і перш за все – влади виконавчої, себто президентської «вертикалі». А такого бажання наразі просто немає. Тому що провладні анонімні ТГ-канали є важливим інструментом утримання «5-6 менеджерів» при владі, а петиції щодо Telegram в Україні – просто забороняються. І тому я схильний погодитися з паном депутатом, що заборонити Telegram в Україні буде складніше, ніж заборонити російську церкву», – підсумував експерт.

Реклама Google

Telegram Channel