Курси НБУ $ 41.12 € 44.89
У громаді на Волині учні шукали місцеві лікарські трави та знайомилися із традиціями

Учні Старовижівського ліцею вирішили дізнатися, які саме лікарські трави ростуть на цій території.

Фото: Фейсбук.

У громаді на Волині учні шукали місцеві лікарські трави та знайомилися із традиціями

У ці літні дні природа буяє різнотрав'ям

Сінокоси у Старій Вижівці вже мало кому потрібні, отож навколо селища можна побачити безліч полів та луків, де трави стоять майже по пояс.

Про це пише на фейсбук-сторінці Старовижівський ліцей Старовижівської селищної ради Юрій Коваль.

Чимало із них є лікарськими, тільки потрібно знати, які саме і як вони виглядають. Наші предки широко застосовували їх не лише для лікування, а й у родинній обрядовості, знали про цілющу силу кожної рослини, вірили, що вони можуть захистити людину від негативної енергії, слугувати оберегом для дому.

За багато віків сформувалась система народних знань про лікарські трави. Але зі стрімким розвитком традиційної медицини, появою різноманіття хімічних препаратів значний обсяг відомостей з минулого, на жаль, було втрачено.

Проте останнім часом в Україні і загалом у світі спостерігається зростання зацікавленості до застосування лікарських трав як з лікувальною, так і профілактичною метою. Вже не лише у Карпатах, на Світязі, а й у багатьох інших куточках як візитівку пропонують своїм гостям різні трави, зібрані серед навколишньої природи, для приготування фіточаїв та інших освіжаючих напоїв.

«Учні Старовижівського ліцею та їх наставники, під керівництвом яких діти займаються у наукових секціях, вирішили дізнатися, які саме лікарські трави ростуть на нашій території, – зазначає Юрій Коваль. – З цією метою 6 серпня вони здійснили екскурсію до криниці, яка розташована біля нашого селища, та річки Вижівка. Вчитель біології Тамара Адамівна Новік розповіла школярам про створення гідрологічного заказника місцевого значення «Вижівський, обмеження, встановлені законодавством на його території, біотипи місцевих лучних, болотних та квіткових рослин».

Учасники екскурсії мали можливість переконатися, що береги річки стрімко заростають, сама водойма помітно міліє. Лікарських трав на луках Вижівки росте небагато, до того ж і збір їх заборонений законом. Але все одно на своєму шляху діти змогли побачити деякі з них, почули від вчителів розповіді про те, як колись здійснювалась заготівля сіна біля річки, поглибили свої знання з краєзнавства та природи.

Яскравим завершенням екскурсії стала зустріч із старожилкою селища Ганною Каліщук, котра вже багато десятиліть цікавиться і збирає лікарські трави, добре знає про їх призначення, особливості застосування, терміни збору. Ганна Карпівна розповіла дітям, з чого починалось її захоплення, продемонструвала кілька найпоширеніших на нашій території лікарських рослин, поділилась інформацією про їх помічну силу.

У минулі роки застосування лікарських трав у родинній обрядовості старовижівчан уже ставало предметом досліджень юних науковців ліцею, котрі є слухачами секцій Волинської обласної Малої академії наук. Екскурсія засвідчила, що ця тема продовжує залишатись цікавою та актуальною, має ще багато аспектів для глибшого вивчення.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині утворять 121 заклад старшої профільної освіти.

Реклама Google

Telegram Channel