Курси НБУ $ 41.35 € 45.20
«Не завдавайте мені… добра». Колонка мами 4 дітей з Волині

«Чому так усі люблять давати пораду, коли їх не просять!?»

Фото із сайту vechirniy.kyiv.ua.

«Не завдавайте мені… добра». Колонка мами 4 дітей з Волині

– Чому так усі люблять давати пораду, коли їх не просять!? – Так допекли? – Не те слово    

У знайомої донечка народилася з вадою розвитку. Миловидне дівча через це дуже мало наслідує інших людей – їй неважливо і нецікаво, що і як потрібно робити, щоб дати раду собі навіть у побутових справах. 

А це важливий механізм при навчанні й адаптації до життя в суспільстві. Через ту ж прикру примху природи люблена батьками донечка має дуже емоційну вдачу і їй байдуже скільки людей навколо, якщо вона зібралася повідомити, що їй зараз недобре. Неважко уявити, як непросто її мамі, якщо, наприклад, посеред магазину дитина раптом зчиняє лемент. І то не є немовля. Їй уже 9-ий рік. Але ще пів біди, якщо мама мусить допомогти справитися з настроєм доньці і не втратити самовладання, бо часто є ще один виклик – з’являється купа «доброзичливців». Що треба знати?

Реклама Google

Передусім, поділилася знайома, було б добре, якби  наші «добросердні» люди пам’ятали простеньке правило: не давайте порад, якщо їх у вас не просять! Навіть якщо здається, що щось у когось вийшло з-під контролю. Увага в таких ситуаціях не допомагає, а ранить. А тим більше, коли «порадник», не знаючи суті, голосно нібито співчуває чи дитині, чи мамі та ще, не дай Боже, згадує про нинішніх невихованих дітей або байдужих батьків, які до такого «доводять» своїх чад. Зрозуміймо, що є серед нас люди, які цінують нашу незворушність і навіть байдужість. Якщо вже так переймаєтеся ситуацією, то можна просто обмежитися запитанням: «Чи потрібна допомога?».

Одна знайома психологиня якось сказала таку фразу: «Не завдавайте людям добра, якщо вони того не просять»! Це дуже мудра порада і помічна не тільки щодо проблеми, яку тут описуємо, а загалом для життя. Навіть найліпші наміри – це не завжди корисно, бо ж буває, що не знаємо усіх обставин. Тож і добро має бути обережним. 

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми так, щоб між вами була повага і співчуття,  – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО, мама 4 дітей.

Читайте також: «Підступні» яблука. Колонка мами 4 дітей з Волині.

Telegram Channel