Курси НБУ $ 41.35 € 45.20
Подрімала і... здобула «золото»!

«Мені комфортно, коли я лежу… Іноді можу спостерігати за хмарами, рахувати їх».

Фото із сайту naparisi.com.

Подрімала і... здобула «золото»!

Українка Ярослава Магучіх продовжила переможну естафету четвірки українських фехтувальниць на шаблях і принесла Україні другу медаль найвищої проби, але в своєму виді спорту!

22-річна дніпрянка з першої спроби взяла висоти – 1,91 м, 1,95, 1,98 та 2 метри. Українці не підкорилися позначки 2,02 та 2,04, однак через меншу кількість спроб на 2,00 м у порівнянні з австралійкою Ніколою Оліслагерс, Ярослава стала «золотою» медалісткою. 

Олімпійські ігри-2024. Париж (Франція). 4 серпня. 

Фантастика: двоє українок у стрибках у висоту ще не були на п’єдесталах Олімпіад!
Фантастика: двоє українок у стрибках у висоту ще не були на п’єдесталах Олімпіад!

 Легка атлетика. Стрибки у висоту, жінки. Фінал

1. Ярослава Магучіх (Україна) – 2.00 м.
2. Нікола Оліслагерс (Австралія) – 2.00 м.
3. Ірина Геращенко (Україна) – 1.95 м.
3. Елеанор Паттерсон (Австралія) – 1.95 м.

Для Магучіх – це друга нагорода Олімпіад: у Токіо-2020 вона стала третьою, стрибнувши на 2,00 м з другої спроби.
Крім того, Ярослава стала першою спортсменкою з України, яка здобула дві олімпійські нагороди у легкій атлетиці. По одній медалі мають ще 24 українські спортсмени.
Напередодні Олімпійських Ігор Ярослава Магучіх стрибнула на 2,10 м та побила світовий рекорд Стефки Костадинової, який тримався довгих 37 років. Також українка є чинною чемпіонкою світу.

…У соціальних мережах віруситься фото Ярослави Магучіх, яка із заплющеними очима лежить і налаштовується на свій наступний стрибок. Це зафіксовано у день вирішального виступу. Пресслужба Олімпіади вирішила обіграти цей знімок українки так: «Ви можете відпочивати, але чи можете ви задрімати під час фіналу Олімпійських ігор?».

Ярослава Магучіх стала першою спортсменкою з України, яка здобула дві олімпійські нагороди у легкій атлетиці.

Після того, як стало відомо про те, що Магучіх взяла «золото», пресслужба Олімпіади знову пожартувала: «Оновлення: дрімота приносить «золоті» медалі, кожен має спати більше».

Справді, крім захоплення та радості від перемоги, багатьох людей зацікавили дії українки між стрибками – вона закутувалась у спальний мішок та... лежала. 

Чому Ярослава лежить?

«Я просто відпочиваю, тому що мені комфортно, коли я лежу, – відповіла сама Магучіх на це питання в етері «Суспільного Спорт». – Іноді можу спостерігати за хмарами, рахувати їх. Або вдихнути, видихнути. Ніби просто відпочити, тільки не думати про те, що я на стадіоні… Якщо сидіти весь час між стрибками, то кров важче доходить до серця. Це також допомагає вам почуватися розслабленим і комфортним, тому ви будете готові до наступного стрибка».

Також, із погляду медицини, лежання зменшує потенційний набряк у кінцівках, тож, можливо, в такого рішення українки є ще й практичне підґрунтя.

Чому спальний мішок?

Це питання – вже цікавіше. Не лише Ярослава, а й багато спортсменів також закутуються у теплі куртки. І тут є неочевидна причина: це сповільнює віддачу тепла у м’язах, що дозволяє зберегти їхню еластичність та знизити ризик отримати травму.

Також, за результатами дослідження, проведеного «Європейським журналом спортивної науки» у 2017 році, було виявлено, що, наприклад, у плаванні, спортсмени, які були одягнуті в теплий одяг між розминкою та запливами, показали приблизно на 0,6 відсотка кращі результати за своїх конкурентів.

Тому стратегія зберігати своє тіло у теплі перед підходами може мати вирішальне значення, особливо – на турнірах такого масштабу, як Олімпійські ігри, зазначає інтернет-видання «Чемпіон».

Скільки заробила за перемогу Ярослава?

Фінансовою винагородою для уродженки Дніпра стане державна премія в розмірі 125 тисяч доларів та додаткова премія від «Світової легкої атлетики» (World Athletics) – 50 тисяч доларів. Тобто, переможний виступ на «Стад де Франс» приніс

Ярославі Магучіх 175 000 доларів.

Ігри в Парижі – перші, на яких World Athletics виплачує грошові винагороди олімпійським чемпіонам. З наступної Олімпіади «Світова легка атлетика» планує виплачувати премії всім олімпійським призерам (в Парижі – лише чемпіонам).

Усі «бронзові» призери Олімпійських ігор-2024 від України отримають премію від держави, яке складе по 80 000 доларів, усі «срібні» – 100 00 доларів. Також 50 відсотків від премії спортсменів буде виплачено урядом їх тренерам.

Табло Олімпіади

Всі медалі України на Літніх Іграх-2024 (ситуація на ранок 8 серпня, коли в активі «синьо-жовтих» було 7 нагород (2 золоті, 2 срібні і 3 бронзові) і вони перебували на 18-му місці в загальнокомандному заліку):

«Золото»:
• Ольга Харлан,
Олена Кравацька, Аліна Комащук і Юлія Бакастова (фехтування на шаблях, командна першість);
•  Ярослава Магучіх (легка атлетика, стрибки у висоту).

«Срібло»:
•  Сергій Куліш (кульова стрільба, стрільба з гвинтівки із трьох положень на дистанції 50 метрів).
 Ілля Ковтун (спортивна гімнастика, паралельні бруси).

«Бронза»:
•  Ольга Харлан (фехтування на шаблях, особиста першість).
 Ірина Геращенко (легка атлетика, стрибки у висоту).
•  Михайло Кохан (легка атлетика, метання молота).

Петро ПАС.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel