Курси НБУ $ 41.12 € 44.89
Щоб створити якісний україномовний контент: Мінкульт просить 200 мільйонів на закупівлю книжок для бібліотек

Протягом останніх трьох років у державному бюджеті не було видаткових статей на оновлення книжкового фонду бібліотек.

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

Щоб створити якісний україномовний контент: Мінкульт просить 200 мільйонів на закупівлю книжок для бібліотек

Міністерство культури та інформаційної політики ініціювало виділити в проєкті Державного бюджету на 2025 рік не менше 200 мільйонів гривень

Ці кошти планують використати для поповнення фондів бібліотек по всій Україні.

Про це повідомило МКІП, пише Українська правда.

Протягом останніх трьох років у державному бюджеті не було видаткових статей на оновлення книжкового фонду бібліотек. Як зазначають у міністерстві, це може призвести до занепаду бібліотечної галузі.

Посадовці вже почали роботу над відновлення програми підтримки бібліотек. МКІП провело попередні консультації з Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, де спільно визначили бюджетний пріоритет у сфері культури на наступний рік. Так, фінансування спрямують на створення «якісного україномовного контенту та відновлення програми поповнення книжкових фондів публічних бібліотек».

Яка підтримка бібліотек та популяризація культури читання в Україні:

Держава розпочала програму субсидій для книгарень, а також розробку сертифікатів для 18-річних. Вже 17 травня Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний закон. Сума сертифікату для молоді складає 908 гривень.

Цього року на програму допомоги з придбання книжкової продукції уряд виділив 372 мільйонів гривень.

«Це дозволить українцям, які досягли 18-ти річного віку придбати майже півтора мільйона книжок чим частково задовольнити свої соціокультурні потреби у читанні», – розповіли в Мінкульті.

Підтримкою бібліотек переважно займаються громадські та благодійні організації. Так, благодійний фонд «Бібліотечна країна» спільно з освітньою платформою «Відкритий університет Майдану» випустили курс для бібліотекарів, активістів, освітян та медиків – «Бібліотеки для здоров'я громад». Його метою є поширення знань про здоров’я людини завдяки книжкам.

В першу чергу курс створили для того, щоб бібліотеки змогли інтегруватися в життя громад та поширювали досвід профілактики здоров'я в Україні.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На банкнотах нацвалюти з'явиться гасло сучасної України.

Реклама Google

Telegram Channel