Курси НБУ $ 41.12 € 44.89
Що показує спермограма та як здавати аналіз

Фото: med-soyuz.com.ua.

Що показує спермограма та як здавати аналіз

Спермограма – це лабораторний аналіз, який застосовується для дослідження сперми на фертильність. За допомогою тесту спеціаліст може діагностувати безпліддя та визначити загальний стан репродуктивної системи чоловіка.

Перелік основних показників спермограми, які оцінює лікар

Для того, щоб поставити точний діагноз, спеціаліст оцінює всі показники еякуляту в комплексі. Відхилення від норми одного чи кількох з них не обов’язково можуть свідчити про характер безпліддя, проте потребують дообстеження.

Досліджувані параметри сперми:

  • Об’єм сім’я. У нормі об’єм сперми сягає 1.5-5 мл. Відхилення від норми може сигналізувати про розвиток патології репродуктивної системи.

  • Концентрація сперматозоїдів. У нормі даний показник сягає від 15 мільйонів одиниць на 1 мл. Якщо дане число менше, це може свідчити про наявність такого патологічного стану як олігоспермія.

  • Структура та форма сперматозоїдів. Визначення пропорцій між сперматозоїдами правильної форми та структурно пошкодженими. При нормальному перебігу більше 4% одиниць мають правильну форму.

  • Відсоток рухомих сперматозоїдів. Даний параметр оцінює здатність сперматозоїдів до рухливості та їх співвідношення до нерухомих одиниць. У нормальному стані більше ніж 40% сперматозоїдів зберігають свою рухливість.

  • pH сім’я. У нормі даний показник становить 7.2-8.0. Порушення балансу pH може вказувати на розвиток інфекції чи інші патології.

Підготовка та проведення аналізу спермограми

Про те, як здати спермограму, ми розкажемо нижче у статті. Для цього варто звернутися до клініки Мед-Союз міста Суми, у медичній лабораторії якої виконуються різноманітні види досліджень, у тому числі й аналіз сперми. З ціною на спермограму можна ознайомитися на нашому сайті або за вказаними контактами.

Процедура проведення спермограми відбувається в три етапи:

  1. Підготовка. За 2-7 днів до дослідження пацієнту варто утриматися від сім’явиверження, дотримуватися здорового способу життя, не курити та не вживати наркотичні речовини.

  2. Збір матеріалу. Для збору сперми може застосовуватися метод самозадоволення у спеціальну стерильну ємність (без лубриканта). Рідше забір проводиться після статевого акту, використовуючи презервативи без сперміцидів.

  3. Транспортування до лабораторії та проведення дослідження. Менше ніж за годину матеріал потрібної температури доставляється в лабораторію для проведення аналізу. Термін видачі результатів в нашій клініці 1 робочий день.

Розшифрування аналізів дослідження виконується кваліфікованим медичним фахівцем. На основі отриманих даних лікар може поставити діагноз безпліддя, визначити план необхідної терапії або скерувати пацієнта на подальше обстеження.

Реклама Google

Telegram Channel