Курси НБУ $ 41.35 € 45.20
Сьогодні на Волині вшановують образ Богоматері «Одигітрія»

Тростянецька ікона Богоматері з Дитятком.

Фото з архіву газети «Волинь».

Сьогодні на Волині вшановують образ Богоматері «Одигітрія»

11 серпня особливо вшановуємо образ Богоматері «Одигітрія», що нині перебуває у храмі Святої Трійці цього села Ківерецького деканату (Луцький р-н), біля якого засновано Покровський жіночий монастир

Тростянецька ікона Богоматері з Дитятком – одна з десяти найдавніших чудотворних в Україні, датована поч. XV століття і написана невідомим майстром. 

Про це повідомляє сайт Волинської єпархії ПЦУ.

На Волині вона опинилася у 1648 році, на той час було їй близько 200 літ. Літопис образа не зберігся, відомі лише декілька фактів. Наприклад, самооновлення ікони у 1889 р. та оновлення її риз на початку 2000-х. У наш час Богородиця з Ісусом допомагають сотням нужденних.

 

 

 Настоятель місцевої парафії протоієрей Сергій Ледвовк згадує чимало випадків дивовижних зцілень від онкозахворювань та інших недуг. Молитва перед образом також допомогла бездітним парам дочекатися дітей. Сьогодні багато матерів, жінок, доньок приходять до Тростянецької ікони, благаючи Христа й Діву Марію вберегти хлопців, які перебувають на війні, від поранень та смерті.

Меценати будівництва Свято-Троїцького храму – знаменита князівська родина Гулевичів. І «Богородицю Одигітрію» (Дороговказницю), найбільш імовірно, теж подарували ці фундатори. 

Церква має ще одну цікаву архітектурну особливість: замість традиційних відкритих хорів над бабинцем облаштовано ізольоване квадратне приміщення, перекрите хрещатим склепінням. Дістатися до нього можна лише крізь вузький хід. Це місце називають «Божою гіркою», воно являє собою капличку, у якій знаходиться святиня – унікальна чудотворна Тростянецька ікона Божої Матері.

Читайте також: «11 серпня: яке сьогодні свято й що не можна робити».

Реклама Google
 

Telegram Channel