Курси НБУ $ 41.35 € 45.20
Хто мешкає в приватному будинку на території «Волинської Швейцарії» (Відео)

Хто живе серед дикої природи заказника?

DCIM\100MEDIA\DJI_0199.JPG

Фото: Сила Правди.

Хто мешкає в приватному будинку на території «Волинської Швейцарії» (Відео)

На території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Воротнів» з'явилися нові жителі

І це не олені чи кабани, а… люди. Точніше, друзі сім’ї директора Поліського лісового офісу Олександра Кватирка. Звичайним відвідувачам на територію так званої «Волинської Швейцарії» проїзд обмежений, однак для VIP-персон лісові чиновники зробили виняток з правил. 

Про це пише Сила Правди.

За десять кілометрів від Луцька розташований ботанічний заказник загальнодержавного значення «Воротнів». Через мальовничу красу природи його ще називають «Волинською Швейцарією». На території площею понад 600 гектарів, можна побачити каскад ставків, різноманітні види рослин і звірів, в тому числі червонокнижних. Земля заказника має лісогосподарське призначення й охороняється законом. Це – землі Держлісфонду. Її не можна приватизувати, продати, або ж купити. 

Звичайним відвідувачам в’їзд автомобілем на територію заборонений – милуватися краєвидами можна лише пішки. Однак, як з’ясували журналісти, виявляється є й ті, кому Ківерцівський лісгосп дозволяє все.

Серед гущі лісу «Волинської Швейцарії» розташувався ошатний котедж з басейном, зоною барбекю, гойдалками, гаражем на кілька автівок… Хоча, згідно положення про ботанічний заказник «Воротнів», на цій території заборонене порушення ґрунтового покриву. Та й узагалі будівництво, якщо це не стосується завдань заказника. Ця краса з’явилася тут у 2017-2018 роках, коли Ківерцівський лісгосп провів масштабну реконструкцію так званих обкомівських дач. І хоча котедж звели тут кілька років тому, нещодавно журналісти виявили, що у ньому з’явилися постійні мешканці. Там горить світло, ходять люди, а у дворі припарковані автівки.

Власником цих дороговартісних автівок у дворі котеджу є Олег Кушіль – директор з цифрової трансформації мережі автозаправних станцій «WOG», один із менеджерів групи компаній «Континіум». Два мерседеси з ідентичними цифрами номерних знаків з’являються на території котеджу регулярно. 

Прояснили ситуацію соцмережі дружини Олега Куліша – Оксани Чикиди, яка також свого часу працювала у мережі АЗК «WOG». Вона регулярно публікує дописи з будинку посеред заказника з підписами: «Дім, рідний дім», «Наш лісовий вайб» та інше.  Знімки із котеджу на сторінці Оксани Чикиди з’явилися з 2022 року.

Журналісти «Сили правди» навідались до будинку, аби поспілкуватися з «любителями природи». У подружжя саме були гості, які приїхали на територію «Волинської Швейцарії» автівками, хоча, нагадаємо, звичайним відвідувачам це заборонено. Оксана Чикида каже, що не бачить проблеми у їзді автівками на території держзаказника.

Оскільки уповноважена особа не змогла прояснити ситуацію, Центр журналістських розслідувань «Сила правди» спробував сконтактувати з директором Ківерцівського лісового господарства Анатолієм Ярмолюком. Посадовець тривалий час не відповідав на дзвінки, тож вирішили поспілкуватися з ним по дорозі на роботу. Однак, директор Ківерцівського лісового господарства не побажав внести ясність у ситуацію.

Звідки в заказнику приватний будинок?

У 2018 році «Сила правди» вже розповідала про двоповерховий приватний котедж на території «Волинської Швейцарії». Він з’явився у 2017-му замість старенького будинку лісника. Тоді Ківерцівське лісове господарство проводило масштабну реконструкцію так званої обкомівської дачі. Старі халупки Воротнівського лісництва перетворилися в добротні будинки зі значно більшими площами за рахунок додаткових поверхів, ганочків та іншого. Під так звану реконструкцію потрапив й вищезгаданий двоповерховий котедж.

Комплекс відреставрованих будівель заслужено почали називати «Волинською Швейцарією». Але справа в тім, що жодних дозволів на таку реконструкцію лісгосп на той час не отримував.

У відреставрованому комплексі організували Лісівничий молодіжний центр. Там мали займатися школярі. Після відкриття туди справді возили екскурсії, проводили семінари, екоуроки, а взимку – працювала резиденція Санти.

Однак, у двоповерховий котедж на 139,4 квадратних метра по праву сторону від Лісівничого молодіжного центру не пускали нікого. Хоча за масштабами він значно перевершив інші об’єкти так званої «Волинської Швейцарії». 

У 2018 році журналістів «Сили правди» запевняли, що будинок побудували, щоб забезпечити житлом працівника лісгоспу Олександра Токарчука. На нього й оформили сервітут користування ділянкою площею 8 соток під маєтком (право, яке забезпечує іншому землекористувачеві можливість користування ділянкою з певними обмеженнями, – авт.). 

«Там є два приватних маєтки, вони у нас на балансі не рахуються. Вони у свій час були віддані під приватизацію працівникам лісгоспу і далі їх доля мені невідома. Ми віддали їх під приватизацію працівникам лісгоспу», – коментував ситуацію журналістам ТРК «Аверс» у 2018 році начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

Олександр Токарчук мав би приватизувати маєток у «Воротневі». Хоча колишній директор Ківерцівського лісгоспу Анатолій Іщик каже, що про жодну приватизацію тоді не йшлося, лише про проживання.

Чому на звичайного лісничого Ківерцівський лісгосп аж так розкошелився та ще й надав право приватизувати маєток, пояснити так і не змогли. 

Судячи із аерознімків із системи Google Earth басейн на території котеджу з’явився у 2021 році.

Під час грандіозного відкриття Лісівничого молодіжного центру у 2017 році тодішній директор Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко на запитання про сумнівний котедж поруч просив журналістів «Сили правди» «не шукати кістки в молоці, порадіти за людей». 

Схоже, Кватирко мав на увазі якихось інших людей, бо Олександру Токарчуку, для якого нібито призначався будинок, зараз чомусь зовсім не радісно. Він не живе у котеджі, навідріз відмовляється говорити з журналістами, а його мати Галина Токарчук, яка раніше також працювала у Ківерцівському лісгоспі, просить «не лізти в цю історію».

«Той будинок вже не його. Що там було, ви просто… Я вас прошу, не їдьте сюди і не тратьте свій час. Він ніяких коментарів давати не буде. Хай там живе хто хоче. Дайте мені чистий спокій і дитині моїй. Ви мене не розумієте… Все. У мене тема вичерпана. Дуже прошу, не чіпайте його», – зазначила Галина Токарчук.

Журналістам «Сили правди» таки вдалося почути Олександра Токарчука, однак, розмова була короткою. Він каже, що не пам’ятає, чи належав йому будинок у Воротневі і яким чином він перейшов іншим людям. 

«Сила правди» звернулася у Ківерцівський лісгосп із офіційним запитом, аби дізнатися, коли саме і на якій підставі будинок вибув із державної власності. Однак, там не змогли надали інформацію, бо, мовляв, не є її розпорядниками. Адже після реформи лісової галузі філія «Ківерцівське лісове господарство» Держпідприємства «Ліси України» не стала правонаступником колишнього державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство».

Кому належить будинок?

Офіційно з 2021 року будинок у державному заказнику належить 58-річній волинянці Лесі Хомич. За даними реєстру нерухомості, жінка його купила. Інформації про те, в кого саме і чи взагалі був він у приватній власності до цього, в реєстрі не відображено. 

На Лесю Хомич також оформили договір сервітуту на земельну ділянку під будинком, а разом і на половину території заказника.

Леся Хомич останні десять років мешкає за кордоном. Ми намагалися сконтактувати з нею, аби дізнатися, як їй вдалося отримати цю нерухомість, у скільки обійшлася, однак жінка всіляко уникала спілкування. 

Журналісти «Сили правди» вирішили запитати Олександра Кватирка, чому посеред державного заказника проживають його друзі. За звичкою, у Поліському лісовому офісі нам повідомили, що директор відмовляється надавати коментарі. А

Схоже, що державне підприємство «Ліси України» так любить своїх працівників, що дозволяє їм зводити маєтки за державні кошти й розпоряджатися ними на власний розсуд. Можливо через це у Поліському лісовому офісі так старанно уникають спілкування із журналістами, а їхні структурні підрозділи не надають пояснень на офіційні запити. 

Сподіваємося, що після виходу цього розслідування правоохоронні та контрольні органи врешті з’ясують на якій підставі із державної власності вибула державна нерухомість у ботанічному заказнику та перейшла до друзів високопосадовця.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У Луцькому районі забудовник сплатить майже півмільйона гривень у розвитку інфраструктури міста.

Реклама Google

Telegram Channel