Курси НБУ $ 41.35 € 45.20
Волинський Тростянець: як відбувалось вшанування чудотворної ікони Богоматері

Тростянецька ікона Богоматері із Дитятком.

Волинь-нова

Волинський Тростянець: як відбувалось вшанування чудотворної ікони Богоматері

У день ушанування Тростянецького образа Пресвятої Богородиці «Одигітрія»митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну Літургію у храмі Святої Трійці, що в цьому селі Ківерецького деканату (Луцький р-н)

Із владикою молитву, зокрема, творили: настоятель парафії протоієрей Сергій Ледвовк, інше духовенство, а також намісниця Покровського жіночого монастиря, який засновано поруч, ігуменя Галина (Стець).

 

 Тростянецька ікона Богоматері з Дитятком – одна з десяти найдавніших чудотворних в Україні, датована поч. XV століття і написана невідомим майстром. День її особливого шанування – неділя перед Успінням Богородиці.

На Волині вона опинилася у 1648 році, на той час було їй близько 200 літ. Літопис образа не зберігся, відомі лише декілька фактів. Наприклад, самооновлення ікони у 1889 р. та оновлення її риз на початку 2000-х. У наш час Богородиця з Ісусом допомагають сотням нужденних.

 

Отець Сергій згадує чимало випадків дивовижних зцілень від онкозахворювань та інших недуг. Молитва перед образом також допомогла бездітним парам дочекатися дітей. Сьогодні багато матерів, жінок, доньок приходять до Тростянецької ікони, благаючи Христа й Діву Марію вберегти хлопців, які перебувають на війні, від поранень та смерті.

Меценати будівництва Свято-Троїцького храму – знаменита князівська родина Гулевичів. І «Богородицю Одигітрію» (Дороговказницю), найбільш імовірно, теж подарували ці фундатори.

 

 Церква має ще одну цікаву архітектурну особливість: замість традиційних відкритих хорів над бабинцем облаштовано ізольоване квадратне приміщення, перекрите хрещатим склепінням. Дістатися до нього можна лише крізь вузький хід. Це місце називають «Божою гіркою», воно являє собою капличку, у якій знаходиться святиня – унікальна чудотворна тростянецька ікона Божої Матері, інформує Волинська єпархія.

Реклама Google

Telegram Channel