Курси НБУ $ 41.33 € 45.55
На Волині не вистачає 320 водіїв автобусів – будуть навчати жінок

Жінок запрошують за кермо автобусів.

Волинь-нова

На Волині не вистачає 320 водіїв автобусів – будуть навчати жінок

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури запускає безплатні курси керуванням автобусами для жінок

Перший набір стартує 16 серпня. Уряд шукає способи, як компенсувати нестачу чоловіків, яких призвали до лав Збройних Сил, у транспортній галузі. Проблема вимагає вирішення вже зараз.

«На сьогодні не вистачає 30% водіїв для внутрішньо обласних, приміських чи міських автобусів. Йдеться про понад 6 тис. шоферів. На маршрутах працюють близько 15 тисяч водіїв, і жінок серед них – одиниці. Якщо ж говорити про електротранспорт, там теж потреба близько 30%», – каже заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач. 

Що стосується Волині, то на внутрішньообласних автобусних маршрутах загального користування бракує 320 водіїв, у Рівненській області – ще більше – 450. При цьому у Волинській області на цих маршрутах трудиться 1329 шоферів, а на Рівненщині – 1222.

«16 серпня ми запустимо анкету реєстрації для водійок. Це спеціальний сайт, на якому вони зможуть отримати всю інформацію про цю програму, вони зможуть подати свою анкету. Після цього буде відбуватись відбір», – анонсує Деркач.

Ключових вимог до кандидаток навчитися керувати автобусом три:

  • наявність посвідчення водія категорії B;
  • стаж керування авто (чітко він поки що не прописаний, але очевидно, під час конкурсного відбору на нього також звертатимуть увагу);
  • вік від 21 до 65.

Певні переваги можуть отримати жінки, які мають соціальні пільги – до прикладу, дружини військовослужбовців.

Це буде як навчання в автошколі, так і додаткове навчання: транспортній безпеці, спілкуванню з поліцією, технічному стану автобуса.

Зарплата та інші бонуси

У Мінінфраструктури продумали три родзинки курсів.

«По-перше, жінка отримує професію. Після завершення курсів жінка отримує сертифікат і її додають до державного Реєстру професійних водіїв. Тобто це не просто папірець про закінчення чергових курсів, а отримання професії», – переконує Сергій Деркач і обіцяє після закінчення курсів видавати жінкам ще й міжнародну карту професійного водія – так званий, «код 95». Ця картка дасть можливість здійснювати міжнародні рейси.

По-друге, кажуть у відомстві жінка гарантовано отримає роботу. «Ми відразу проговорюємо з комунальними підприємствами в тих регіонах, в яких ми працюємо, скільки жінок вони готові взяти. Компанії будуть проговорювати з жінками, проводити інтерв'ю і відбирати для себе вже жінок для роботи. Іншими словами, на середині навчання жінка вже буде розуміти, в яку компанію вона йде, і з якого дня вона приступає до виконання обов'язків», – пояснює посадовець.

По-третє, ця робота буде нормована. У відомстві розповідають, що на кожному автобусі встановлений тахограф, який записує час, який людина проводить за кермом. «Водієві не можете проводити за кермом більш ніж 4,5 години підряд. Потім водій потрібен відпочинок, як мінімум 45 хвилин. Це міжнародні стандарти часу роботи і відпочинку, які перевіряються якраз транспортною безпекою», – зазначає заступник міністра.

Реклама Google

Telegram Channel