Курси НБУ $ 41.33 € 45.55
Україна відправила у бій на Донбасі 30 собак-роботів

Розробник псів-роботів - британська компанія «Brit Alliance».

Фото Цензор.НЕТ.

Україна відправила у бій на Донбасі 30 собак-роботів

Їхнім основним завданням є спостереження за російськими позиціями. Також вони можуть виявляти міни та перевозити до восьми кілограмів вантажу

Роботи-собаки — це вже не майбутнє, а реальність ЗСУ, пише німецьке видання «Більд». Бійці 28-ї окремої механізованої бригади свого Адіка, - так назвали залізного чотирилапого улюбленця, зараз використовують на Торецькому напрямку. «Ідею ми  втілювали майже рік, доопрацювали цього робота, зараз ще певні нюанси підточимо, і собака буде використовуватися як багатофункціональна зброя», — каже військовослужбовець ЗСУ з позивним «Курт».

Ці робособаки можуть працювати до чотирьох годин, мати вантажопідйомність близько 8 кг і бігати зі швидкістю 15 км/год, що робить їх одними з найшвидших роботів, які використовуються на війні.

 

 «Насправді роботів-собак існує кілька моделей. Є такі, які навіть можуть пересуватися під водою. У них є IP-захист, на них може бути встановлена або камера нічного бачення, або тепловізор для того, щоб можна було віддалено керувати й вночі, і як завгодно. Тож це платформа, яка має необмежені можливості, і вони залежать тільки від кількості встановлених на неї датчиків і сенсорів», — пояснив представник дистриб’ютора Unitree в Україні Світлан Молодченко.

За словами розробників з Великої Британії, такі роботизовані собаки мають величезний потенціал. Це буквально нове слово в питанні автоматизації війни. На сьогодні робота ведеться над тим, щоб зробити таку платформу автономною, щоб боєць мав змогу поставити конкретну задачу, і далі собака все б зробив сам. «Робопес — це як «Мавік»  два роки тому, тобто на самому початку. Вже є великі можливості, але ще не робот, а все таки більше дрон, яким керує оператор, компілюючи різні варіації команд», — розповів представник компанії «Трініті Роботікс» Олексій Коник.

Однак уже зараз функціонал такого малюка вельми вражаючий. Бойові завдання здебільшого пов’язані з ризиком для життя, тож більшість роботи, де бійцю загрожує небезпека, збираються перекласти саме на плечі роботизованих псів.

«Очікуємо ми цілу партію таких псів. Вони будуть використовуватися для підтримки піхоти, для евакуації поранених, для підносу боєкомплекту, будуть використовуватися також як камікадзе. Це дуже хороший спостерігач, сапер. Як справжній пес, тільки електронний», — зазначив військовослужбовець ЗСУ з позивним «Курт». 

Вартість такого залізного вихованця — від 4000 до 8000 євро,залежно від комплектації. Непомітні для радарів і противника вони можуть стати чудовими помічниками для українських захисників.

Реклама Google

Telegram Channel