Курси НБУ $ 41.33 € 45.55
У волинському селі створили сучасний громадський простір

Так тримати!

Фото: facebook.com.

У волинському селі створили сучасний громадський простір

У липні у селі Машів, Вишнівської сільської громади, що на Волині відкрили публічний простір, який символічно назвали «Вільна думка», адже назву йому голосуванням обирали самі жителі

Відкриття цього місця стало  значною подією чи не для кожного жителя невеличкого села, в серці якого набрало нових обертів культурне і молодіжне життя, а ще народився новий формат спілкування між владою та громадою.

Про це йдеться на сайті Децентралізація.

Створення цього громадського простору стало можливим завдяки підтримці Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Колись це була найбільша та найошатніша будівля в селі, яку вкінці 19 століття збудувала родина польських панів Голубовських. Після того, як у 1940-х роках родина залишила село, у будинку мешкали працівники машинно-тракторної станції, розташовувався колгоспний склад, кролеферма, а згодом - клуб і бібліотека, яку довго не ремонтували.

Проте за останній рік тут сталося справжнє перевтілення: за кошт місцевого бюджету зробили капітальний ремонт: полагодили стелю, поставили вікна, провели санвузол. Згодом закупили бібліотеку, а завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» придбали новенькі меблі і техніку.

Уже в день відкриття простір привернув увагу багатьох жителів села, які забралися на подію: допитливо оглядали затишні кімнати та з цікавістю діставали з полиць найсучасніші книжкові видання.

Застигла серед полиць і шестикласниця Олександра Саць:

«Я дуже люблю читати, тож радію, що під час літніх канікул у селі з’явилося місце, де можна корисно проводити час. Тут дуже багато цікавої літератури і вже бачу, яку книжку прийду сюди прочитати першою – це роман Коллін Гувер «9 листопада»».

Не менш втішена Вікторія Капітанюк, мама трьох дітей, яка прийшла зі старшим сином. Хлопчику найбільше припали до душі настільні ігри і новина, що невдовзі у просторі відбудеться показ мультфільму.

«У нашому селі є лише ставок, на який батьки бояться відпускати дітей, і зупинка громадського транспорту, де часто сидить молодь. Переважно діти просто сидять в телефонах. А в такому просторі вони зможуть чимось зацікавитися і почати щось робити», – говорить Вікторія.

Жінка не з чуток знає, як важливо активізовувати молодь, адже до декрету була головою молодіжної ради Вишнівської громади. Ця рада була створена влітку 2023 року – тоді кожна установа громади запропонувала свого кандидата чи кандидатку.

«Я сама є активною жителькою, співаю у місцевому клубі, тож дуже хотіла долучитися до розвитку молодіжної ради. Спочатку було мало охочих, а серед викликів було те, що нам не було де збиратися. Вишнівська сільська рада виділяла нам залу, але це не було дуже зручно, бо треба було підлаштовуватися під сесії та збори. Громаді справді не вистачало місця, де б активні молоді люди могли зібратися та щось організувати. А тепер це не просто гарне приміщення – тут є необхідна техніка», говорить Вікторія.

За останній рік Молодіжна рада суттєво інституційно зросла і зміцнилася – нині тут понад 20 членів, які пройшли чимало навчань, зокрема і від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА, де  здобули знання з молодіжної політики, вчилася досліджувати потреби молоді, тренували навички комунікації, адвокації, розв’язання конфліктів.

«Цьогоріч з ініціативи Молодіжної ради, наприклад, уже реалізували масштабний проєкт «Шкільний громадський бюджет», де кожна школа пропонувала громаді на фінансування свої проєкти (куточки відпочинку, тенісний стіл, настільні ігри тощо), а переможця електронним голосуванням зі індивідуальними QR-кодами обирали самі школярі», – розповідає Катерина Богомаз, членкиня Молодіжної ради і провідна методистка Центру культури, мистецтв, естетичного виховання та спорту. 

Також представники молодіжної ради та місцевого самоврядування надіслали і заявку на конкурс від Волинського інституту права – грантера Проєкту USAID «ГОВЕРЛА, щоб з облаштувати і цей простір у Машеві.

«Машів – дуже дружнє село, жителі завжди всюди перші та активні. Для таких людей потрібне місце, де вони зможуть об’єднуватися, неформально поспілкуватися з місцевою владою та планувати спільні дії, проводити громадські слухання, стратсесії, Я думаю, нам вдалося перемогти, бо ми були готові до кардинальних змін і повного переосмислення стін цієї старої будівлі», – говорить Катерина.

Крім того, сюди зможуть приїздити працівники ЦНАПу, які будуть не тільки надавали послуги, а й навчали людей, як можна отримати довідку через Дію тощо.

За підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у простір закупили ноутбуки, проєктор, принтер, стелажі під книги та інші меблі. Якщо сірі стіни колишньої бібліотеки пустували, то тепер у стильному і наповненому технологіями просторі вирує життя: проходять кінопокази, майстер класи, фестивалі. А невдовзі тут планують навчання для людей «елегантного» віку та цикл заходів про нематеріальну спадщину краю – наприклад, виготовлятимуть паперові квіти та випікатимуть коровай за тутешнім рецептом і знімати це на відео, аби зберегти місцеву традицію для майбутніх поколінь.

«Публічний простір «Вільна думка» має величезний успіх, бо він з’явився не в центрі громади, а у віддаленішому селі, – саме це особливо привернуло увагу жителів. Ми не плануємо обмежуватися Машевом і вже думаємо розвивати подібні простори і в інших старостинських округах», – говорить Катерина Богомаз.

Появі та розвитку молодіжної ради активно сприяла і місцева влада, – додає Катерина. Каже, їхній сільський голова «легкий на підйом» і любить, коли молодь проявляє ініціативу.

Така активна увага до молоді неспроста, адже це є стратегічним пріоритетом розвитку громади – зазначає Віктор Сущик, Вишніавський сільський голова:

«Наша громада не має туристичних чи промислових переваг, тому наш головний ресурс — це люди. Такий простір допоможе нам долучати людей і передусім молодь до розв'язання питань, що стосуються розвитку громади».

Схожий простір завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з’явився у Локачинській громаді на Волині - Центр громадських комунікацій та консультацій, який вже запрацював у тестовому режимі з березня 2024 року.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Міжнародні партнери передали нацпаркам Волині та Рівненщини IT-обладнання.

Реклама Google

Telegram Channel