Курси НБУ $ 41.33 € 45.55
Порошенко про  першочергові кроки для фінансування армії і захисту людей від збільшення податків

Петро Порошенко.

Фото Європейська солідарність.

Порошенко про першочергові кроки для фінансування армії і захисту людей від збільшення податків

Замість збільшення податків, яке призведе до зростання інфляції і подорожчання життя, влада має перекрити корупційні схеми та зменшити витрати на утримання держапарату. Про це сказав Петро Порошенко на брифінгу. Він також озвучив першочергові кроки бюджетної політики, які треба негайно запровадити

За словами п’ятого Президента, Верховна Рада в умовах воєнного стану має працювати щодня, а не робити перерву на місяць. А заяви уряду про необхідність підвищити податки для отримання даткових 500 мільярдів гривень мають бути публічно обгрунтовані для платників податків, щоб це це перетворилося на чергову корупційну годівницю за рахунок простих громадян.

За його словами, кошти для потреб Сил оборони можна вивільнити, не підвищуючи податки. Для цього необхідно:

– ⁠зменшити витрати на чиновництво і непрозорі державні програми, не планувати нових піар-витрат. Встановити стелю доходів чиновників;

– перекрити корупційні схеми, забезпечити прозорість бюджетних витрат, спрямувати кошти на ЗСУ у спецфонд;

– оприлюднити інформацію про забезпечення витрат за рахунок надходжень, зокрема від партнерів.

«Перша вимога нашої фракції: покажіть, куди саме ви збираєтеся витрачати 500 мільярдів і як це пов’язано з фінансуванням Збройних Сил України. Ми наголошуємо на тому, щоб це фінансування було відкритим, прозорим і пріоритетним, тому що ми категорично не допустимо, щоб у нас продовжилося фінансування неефективних видатків», – зазначив Порошенко. Він зауважив, що мільярди гривень витрачаються на фінансування телемарафону, телеканалу «Рада», який обслуговує виключно інтереси влади, на численні псевдотендери, дорожнє будівництво і так зване «відновлення».

 

 «Вони передбачали десятки мільярдів гривень на так зване відновлення, яке було розкрадено. Відновлення енергетичної інфраструктури, захист енергетичної інфраструктури – жодного ефективного кроку від витрачання десятків мільйонів гривень. Жахливі 17 мільярдів дорожнього будівництва вже цього року, знову таки «велике крадівництво» для корупційного фінансування, що вже було доведено відповідними актами НАБУ, САП та інших правоохоронних органів. Це аж ніяк не зупинило корупційний зуд тих, хто ці видатки залишив недоторканими, а забирати планує лише в Збройних Сил України», – обурився Порошенко.

«Мільярди гривень для індустріальних парків, інвестиційних нянь, інших корупційних схем, які порушують принцип вільної конкуренції. Замість того, щоб передати Збройним Силам, нам пропонують підвищити податки, витягнути гроші з кишень найменш захищених верств населення, вбити український бізнес, обкласти його податком, так званим воєнним збором, який буде де-факто податком з обігу і призведе до мультиплікатора або кратного збільшення цін і збільшення бідності в Україні», – констатує п’ятий Президент.

«Якщо ми хочемо захистити видатки Збройних Сил України, то кошти, починаючи від воєнних облігацій ОВДП і закінчуючи спеціальними видатковими статтями Збройних Сил, мають бути поміщені в спеціальний фонд бюджету. Тому що збирають гроші нібито для збільшення фінансування Збройних Сил, захисту воїнів, фінансового забезпечення, закупівлі зброї і все таке інше. Замість того їх дерибанять на «великому крадівництві». Переведення всіх цих коштів у спеціальний фонд бюджету із жорсткою кримінальною відповідальністю, забороною фінансування інших статей точно гарантує, що більше не стануть лякати, що для Збройних Сил нам потрібні 500 мільярдів гривень. Всі військові потреби мають бути забезпечені. А от потреби ДБР, прокуратури, псевдовійськових, які займаються лише корупційним тиском на бізнес, мають бути зупинені», – наголосив Порошенко.

Він зауважив, що забезпечення необхідного інвестиційного клімату є одним із зобов’язань  України як кандитата в члени ЄС.

⁠За словами Порошенка, також необхідно вже зараз забезпечити захист громад і людей від наслідків енергетичної кризи, яка очікується взимку. Для цього потрібно провести децентралізацію енергетики та впровадити альтернативну енергетику. «Значна частина часу вже втрачена, тому що, на жаль, влада займається часто-густо корупційними оборудками», – нагадав Порошенко про свіжий скандал із замміністра енергетики.

«На сьогоднішній день підприємства самі встановлюють газогенераторні станції, самі забезпечують десятки мегават генерації електроенергії, при цьому, на жаль, не маючи жодних компенсацій, кредитування або будь-яких інших речей, які зменшують фінансовий тягар при тому, що вони де-факто зменшують фінансовий тягар держави», – констатує лідер «ЄС».

Порошенко наголошує: держава має забезпечити весь ланцюг життєдіяльності людей: «мають бути покриті енергетичними потребами ліфти,  водовідведення, водопостачання, теплопостачання і забезпечення зв’язку.  Ми знаємо, як це робити, у нас є конкретні пропозиції».

А якщо не будуть перекриті масштабні корупційні схеми, то не армію не вистачить і 500 мільярдів гривень, зауважує Порошенко. «Такі випадки, як спроба вкрасти гроші на Охматдиті, вкрасти гроші на будівництві Національного військового меморіального кладовища – майже 2 млрд грн. Якщо ви так будете закупляти від яєць по 17 до авансових платежів за зброю, вам і 500 млрд не вистачить. Завтра ви будете вимагати трильйон. І будете думати, що українські сумлінні платники податків забезпечать ваші хабарницькі побажання», – зазначає Порошенко.

«Ми в парламенті  маємо об’єднатися, тут немає жодної політичної забарвленості, ми маємо перемогти у війні. Ми маємо перемогти путіна. Ми маємо підтримати наших воїнів. Для цього в Україні є підтримка  партнерів з багатомільярдними програмами, є підтримка українського народу і є та єдність, яку ми маємо забезпечити. Але єдність не навколо політиків. Єдність навколо нашої держави і Збройних Сил України. І для цього ми зараз починаємо ще один етап  у Верховній Раді», – говорить Порошенко.

Реклама Google

Telegram Channel