Курси НБУ $ 41.14 € 45.31
Українці шоковані намірами МОН об'єднати всесвітню та історію України

Історію у школі хочуть викладати єдиним курсом.

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

Українці шоковані намірами МОН об'єднати всесвітню та історію України

Міністерство освіти та науки України має намір об'єднати історію України та всесвітню історію у школах в один предмет

Так, планують запровадити загальноосвітній історичний курс історії. У МОН його називають україноцентричним, який цілісно представляє історію України та всесвітню.

Про це пише Освіта 24.

Як реформують викладання історії у школах

Міністерство вважає, що в умовах війни історичній освіті потрібно відповідати на політичні, економічні, соціальні та культурні виклики для консолідації української нації.

Тож пропонує розв'язати цю проблему так: сформувати загальноосвітній україноцентричний курс історії з позицій викликів сучасності (можливі назви: «Історія: Україна і світ», «Історія України і світу»).

Посадовці зазначають, що такий курс «прибере неузгодженість у викладанні історії та зможе допомогти учнівству зрозуміти роль України у світі на різних історичних етапах».

Провідною змістовою лінією такого курсу має бути становлення української політичної нації, боротьба за українську державність і виокремлення суб'єктності української нації у світі,
– кажуть у МОН.

Освітяни та батьки учнів – проти об'єднання предметів

Натомість освітяни, батьки учні та активісти опублікували відповідне звернення до міністра Лісового, у якому критикують таке рішення відомства, адже вищезгадані два предмети є фундаментальними для формування ідентичності.

Педагоги вважають, що об'єднання негативно впливатиме на свідомість учнів, адже в цей період вони ще не сформовані як особистість та не можуть належним чином аналізувати та проводити історичні паралелі у світі.

Ми, науковці, історики, методисти, вчителі, батьки, учні та студенти, представники громадськості та небайдужі громадяни України, підтримуючи в цілому процеси оновлення української системи освіти, виступаємо за збереження самостійних шкільних предметів, зокрема історії України, української мови та літератури, які є фундаментальними для формування ідентичності,
– мовиться у зверненні.

Активісти наголошують, що історія України – стратегічно важливий предмет, який закладає основу національної безпеки країни та потребує окремого курсу з достатньою кількістю годин.

Вони переконують, що збереження курсу «Історія України» як самостійного предмета не стане на заваді проведенню аналогій, порівняння, розвитку критичного аналізу. Проте так вдасться зберегти головну мету освіти в Україні – формування самодостатнього та національно свідомого українця.

Саме «Історія України» сприяє формуванню української ідентичності та виховує національно свідому особистість, яка здатна протистояти ворожим наративам і маніпуляціям. Тобто це стратегічно важливий націєцентричний предмет, що є основою національної безпеки України та потребує окремого самостійного курсу з достатньою кількістю навчальних годин,
– акцентували активісти.

Що освітяни вимагають від Міносвіти

  • Підписанти звернення вимагають від Міністерства науки та освіти України:
  • Не допустити злиття предметів Історія України та Всесвітня історія в один предмет, що послабить українську свідомість саме в той момент, коли вона потребує найвищого ступеня гартування.
  • Курс освіти не на глобалізацію та космополітизм, а на мілітарно-патріотичне виховання на національній основі.
  • Збільшити кількість навчальних годин на предмет історія України, всіляко сприяти покращенню матеріальної інфраструктури освіти.
  • Сфокусувати увагу на очищенні історії України від російських та інших антиукраїнських, ворожих, наративів.
  • Провадити детальне студіювання праць видатних українських діячів та ідеологів (Д. Донцова, С. Бандери, М. Міхновського). Приділити особливу увагу періоду Національно-визвольних змагань 1917 – 1921 років, діяльність членів ОУН-УПА, їхньому життєпису та роботам. Адже це той період, який найбільше зазнав впливу пропаганди ворога.
  • Оновлювати освітній процес, спираючись на надбання наших видатних українських педагогів та напрацювань у напрямку націєцентричної освіти.

Доєднатися до заяви можна за покликом.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Рівненщині відкрили перший в Україні Музей шкільництва історичної Волині.

Реклама Google

 

Telegram Channel