Курси НБУ $ 41.14 € 45.31
«Євросолідарність» ініціює створення ТСК з відбудови «ОХМАТДИТу»

Депутати закликали владу не політизувати і не затягувати процес ремонту «ОХМАТДИТу».

Фото Європейська солідарність.

«Євросолідарність» ініціює створення ТСК з відбудови «ОХМАТДИТу»

Владу закликають припинити корупційні схеми навколо лікарні та забезпечити швидке повернення медзакладу до роботи

Фракція «Європейська Солідарність» ініціює створення у Верховній Раді ТСК з питань відбудови Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» – про це під час брифінгу сказала народна депутатка, представниця опікунської ради лікарні Марія Іонова. Депутати закликали владу не політизувати і не затягувати процес ремонту «ОХМАТДИТу», припинити ділити благодійників на «правильних» і «неправильних» та не тиснути на медичний колектив за те, що лікарі озвучують проблеми закладу.

«Атака російської ракети на дитячу лікарню «ОХМАТДИТ» – це страшний воєнний злочин, який має отримати відповідь від правоохоронних органів, і російські покидьки понесуть за це відповідальність. Але за цей час країна мала б почути від влади в першу чергу відповідь, як буде відновлюватися, відбудовуватися «ОХМАТДИТ». На жаль, немає такої стратегії у влади, ми її не чуємо, а навколо «ОХМАТДИТу» бачимо одні конфлікти і скандали. Наша політична сила не готова з цим миритися, і тому сьогодні ми хочемо говорити про те, як допомогти колективу «ОХМАТДИТу», пацієнтам, батькам якнайшвидше відновити роботу цієї лікарні», – зазначає співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко.

Засновниця Медичного Добровольчого Батальйону «Госпітальєри», секретар профільного комітету Верховної Ради, народна депутатка Яна Зінкевич зауважила, що після удару по лікарні українське суспільство продемонструвало унікальну єдність та згуртованість. «Вдалося зібрати дуже велику суму коштів. І надзвичайно важливо, щоб ці кошти використовувалися ефективно і доцільно. Те, що ми бачимо зараз, неприпустимо. Ми бачимо, що можливе розкрадання коштів. Те, що запланувала влада, кількарічна реконструкція призведе до того, що просто розійдеться медичний колектив, він піде в інші медичні заклади, бо йому не буде де працювати», – застерігає Зінкевич.

«Більше місяця від цієї трагедії немає чіткого плану у влади – що очікує на маленьких пацієнтів, на що очікувати лікарському колективу, немає відповіді на питання для суспільства, людей, меценатів і благодійників, які від маленької суми до величезних сум перераховували як благодійний внесок на відновлення та ремонт «ОХМАТДИТу». Ми не почули, хто буде в наглядовій раді, яка буде опікуватися начебто контролем. Ми досі не отримали відповіді на питання, як був проведений тендер, за якими критеріями обиралися переможці», – зазначає Марія Іонова.

«Ми бачимо, що вже витрачені кошти на експертизу. Ми вимагаємо нормальної незалежної експертизи, де буде розуміння, в який термін буде відновлено корпус, там потрібно не нові великі площі, про які говорить влада, а швидке повернення лікарні до роботи. Де будуть надаватися послуги і через який термін те, що стосується важкохворих онкологічних дітей, гемодіалізу. Тому що ми можемо розраховувати на наших міжнародних партнерів, але це лікування досить дороге, деяких дітей важко транспортувати. Потрібно зробити все, щоб якнайшвидше відновити роботу і надання унікальних медичних послуг для маленьких онкохворих пацієнтів», – додала Іонова. Вона зазначила, що роботу 11-го корпусу і нового корпусу лікарні можна доволі швидко відновити: «потрібно запускати крок за кроком і вже зараз починати надавати послуги і відкрити відділення, які вже можуть відновити свою роботу».

«Кожен день, який ми відкладаємо у відновленні «ОХМАТДИТу», ризикує втратою дитячих життів. Я як командирка батальйону «Госпітальєри» розумію, наскільки кожне життя важливе», – додала Яна Зінкевич.

«Ми будемо вимагати, щоб було створено Тимчасову слідчу комісію по тому, як був проведений тендер, як будуть контролюватися кошти на відновлення «ОХМАТДИТу». Будемо вимагати, щоб цю ТСК очолив представник опозиції, бо це інструмент опозиції. Ми вже неодноразово були свідками, коли очолювали різні ТСК представники «Слуг народу», а потім вони виявлялися замішані в корупційних скандалах», – нагадала Іонова.

 

 «Влада обіцяла створити наглядову раду і що там будуть найбільші меценати. Ми були дуже здивовані, коли Фонд Порошенка, який за 10 років вклав понад 100 мільйонів гривень у складні високотехнологічні речі, обладнання, станції спеціалізовані для «ОХМАТДИТу», не запросили до наглядової ради. Ми запропонували, що Фонд може відремонтувати одне з відділень», – констатує Марія Іонова.

«Фонд Порошенка заявив, що готовий 6 млн внести або в ремонт кардіологічного центру, який також стоїть на території «ОХМАТДИТу», або відремонтувати будь-яке відділення одинадцятого корпусу. І досі немає відповіді. Тому що влада традиційно ділить благодійників на «правильних» і «неправильних», на тих, кому можна дозволити ставити вікна, і тих, кого треба заблокувати. Коли країна об’єднується навколо «ОХМАТДИТУ», знову бачити тут політику – це цинізм вищого ґатунку», – обурилась Ірина Геращенко.

«Ми на постійному контакті з медичним колективом. По-перше, ми закликаємо профільного міністра не тиснути на колектив, не шантажувати, а допомагати. По-друге, передаємо ці слова медичного колективу, що вони просять зробити альтернативну експертизу і відновити роботу лікарні якнайшвидше», – повідомила співголова фракції.

«Наступний тиждень пленарний. Ми будемо вимагати звіту міністра Ляшка про ситуацію навколо «ОХМАТДИТу» і створення комісії, яка буде прозоро контролювати, що відбувається навколо цієї лікарні. І зробимо все від нас залежне, щоб вона якнайшвидше почала працювати», – наголосила Ірина Геращенко.

Реклама Google

Telegram Channel