Курси НБУ $ 41.14 € 45.31
Фахівці розповіли ситуацію з COVID-19 на Волині: хвороба повертається

Схеми вакцинації для населення спрощуються.

Фото: Facebook.

Фахівці розповіли ситуацію з COVID-19 на Волині: хвороба повертається

Заступник генерального директора Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Єнжиєвська і заступник начальника управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації Людмила Рожко дали брифінг щодо до росту захворюваності на COVID-19 в області

Ірина Єнжиєвська  розповіла, що за даними епіднагляду у Волинській області, як і в Україні в цілому, протягом кількох останніх тижнів спостерігається стабільна тенденція до росту захворюваності на COVID-19. 

Про це повідомив Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Дані вірусологічного моніторингу, свідчать про те, що кількість позитивних результатів тестів на SARS-CoV-2 зростає протягом кількох тижнів (з 20% до 40%). За останній тиждень зареєстровано понад 240 випадків хвороби проти 101 за попередній тиждень (ріст в 2,4 рази). Захворіла 41 дитина проти 5 попереднього тижня. Госпіталізовано понад 60 осіб, із них третина - діти.

Кожного року ми реєстрували два підйоми захворюваності: в середині осені та наприкінці зими. Але цього року літній сплеск захворюваності був значно більшим, ніж у 2023-му. Та на сьогодні наявні дані не свідчать про початок епідемічного сезону або ж про те, що є потреба в карантинних обмеженнях. 

Зростання кількості інфікованих пов'язують з новим субваріантом FLiRT – останньою еволюцією збудника COVID-19. Насамперед він несе загрозу людям із групи ризику: людям похилого віку, людям з ослабленим імунітетом та тим, хто має інші супутні захворювання. FLiRT (крім США), також активно поширюється у Великій Британії, Німеччині та інших країнах Європи. За даними епіднагляду зараз територією України циркулює 10 різновидів вірусу SARS-CoV-2 – це різні субваріанти «Омікрону». Останній із них – FLiRT, який має нові мутації у спайк-білку також виявлено в липні в трьох пацієнтів. Але у нашій області на даний час циркуляцію цього вірусу не виявлено.

Заступник генерального директора зауважила, що період заразності для варіантів FLiRT залишається таким самим, як і з попередніми варіантами Омікрону: після контакту може пройти п'ять або більше днів, перш ніж з'являться прояви хвороби. Людина заразна за один-два дні до появи симптомів і кілька днів після їх зникнення. 

Поки що не виявляли особливих симптомів чи більших ризиків ускладнення при цих субваріантах.Загальні прояви на початку захворювання такі ж, як і в інших варіантів COVID-19: втома, дуже сильна слабкість, нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, болі в м’язах або тілі. Лікарі спостерігають більш легкий перебіг хвороби, що пов’язано із вакцинацією та тим, що люди переносять це захворювання не вперше. Проте, FLiRT передається швидше і вражає ослаблений імунітет, тож особам з груп медичного ризику для попередження тяжкого перебігу хвороби важливо отримати бустерну (ревакцинальну) дозу вакцини проти COVID-19.

Ірина Єнжиєвська звернула увагу, що Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) оновила рекомендації з вакцинації проти COVID-19 відповідно до позиції ВООЗ. Тепер схеми вакцинації для населення спрощуються: для більшості людей достатньо зробити одне щеплення проти СОVID-19, якщо вони не отримали його раніше. Для людей, які входять до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачена ревакцинація через 6-12 місяців від попередньої дози вакцини. До груп медичного ризику, як і раніше, входять пацієнти віком 60+, дорослі пацієнти з супутніми захворюваннями, дорослі та діти з імунодефіцитними станами, вагітні; до груп професійного ризику – педагоги, військовослужбовці та представники інших професій, що контактують з великою кількістю людей та для яких критично важливо бути присутніми на робочих місцях. 

Наразі в Україні доступна омікрон-специфічна вакцина Comirnaty від виробника Pfizer для дорослих і дітей від 12 років, а також  для дітей від 5 до 11 років. Це вакцини від COVID-19, які були оновлені для боротьби з «Омікроном», також виробляють антитіла, що здатні захистити від нового субваріанту.

Людмила Рожко, продовжуючи тему  додала, що на сьогодні область забезпечена необхідною кількістю вакцин, щеплення проти COVID-19 є безоплатними для всіх українців. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах.

Заступник начальника управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації підкреслила, що при перших симптомах хвороби, насамперед потрібно звернутися до лікаря. Противірусні препарати можна приймати тільки за призначенням лікаря. Окрім цього, пацієнти з коронавірусом отримують симптоматичну терапію відповідно до протоколів, затверджених МОЗ.

Також Ірина Єнжиєвська нагадала, що вірусологічна лабораторія ОЦКПХ МОЗ здійснює дослідження зразків на діагностику SARS-CoV-2 як швидкими тестами так і методом ПЛР. За направленням сімейного лікаря біологічний матеріал відбирається в ЗОЗ та відсилається до лабораторії центру, дослідження здійснюється безоплатно.

Закликаємо вас до свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров`я ваших близьких!», йдеться в повідомленні.

Telegram Channel