Курси НБУ $ 41.14 € 45.31
Спалах mpox – першого хворого виявили у Швеції

У Демократичній Республіці Конго зафіксовано сотні смертей від віспи.

Фото: ілюстративне/facebook.com.

Спалах mpox – першого хворого виявили у Швеції

Управління охорони здоров’я Швеції зафіксувало перший випадок небезпечного виду віспи за межами африканського континенту

Людина заразилася під час перебування в районі Африки, де зараз спостерігається великий спалах міпокс Clade 1.

Про це інформує BBC News.

Ця новина з’явилася лише через кілька годин після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила, що спалах віспи в деяких частинах Африки став надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я , яка має міжнародне занепокоєння. Щонайменше 450 людей померли під час початкового спалаху в Демократичній Республіці Конго, і з тих пір хвороба поширилася на території Центральної та Східної Африки.

За словами Олівії Віґзелл, виконуючої обов’язки голови шведського агентства охорони здоров’я, інфікована особа звернулася за медичною допомогою в районі Стокгольма, і той факт, що вони проходили лікування в Швеції, не означає, що існує ризик для ширшого населення.

«Постраждала особа також була інфікована під час перебування в районі Африки, де спостерігається великий спалах міпокс Clade 1», — сказала вона на прес-конференції.

Mpox, який раніше був відомий як мавпяча віспа, передається під час тісного контакту, наприклад статевого акту, контакту «шкіра до шкіри», розмови чи дихання поблизу іншої людини. Він викликає грипоподібні симптоми, ураження шкіри та може бути смертельним, причому чотири випадки зі 100 призводять до смерті. Він найбільш поширений у вологих тропічних лісах Західної та Центральної Африки, і щороку там відбуваються тисячі інфекцій.

Наразі існує кілька спалахів віспи, які відбуваються одночасно, і вони частково викликані новим і серйознішим типом Clade 1b, ідентифікованим у вересні минулого року.

Існує два типи Clade 1, і шведський випадок був визначений як Clade 1b. Після того, як mpox Clade 1b вперше було виявлено в Демократичній Республіці Конго, були підтверджені випадки в Бурунді, Кенії та Руанді, перш ніж новий випадок був виявлений у Швеції. Хоча Clade 2 справді спричинив надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я у 2022 році, він був відносно легким, і в Швеції вже виявлено близько 300 випадків.

ВООЗ/Європа заявила, що активно співпрацює з органами охорони здоров’я Швеції щодо того, «як найкраще впоратися з першим підтвердженим випадком mpox Clade 1b». Він закликав інші країни діяти швидко та прозоро, як Швеція, оскільки, ймовірно, у найближчі дні та тижні в європейському регіоні будуть нові «імпортні випадки Clade 1».

У шведському агентстві охорони здоров’я заявили, що більш небезпечний спалах, ймовірно, пов’язаний із «більшим зростанням тяжкого перебігу захворювання та вищою смертністю» .

Доктор Йонас Альбарназ, який спеціалізується на вірусах віспи в Інституті Пірбрайта, сказав, що перший випадок за межами Африки викликає занепокоєння, оскільки це означає, що поширення «може бути більшим, ніж ми знали вчора». Доктор Брайан Фергюсон, доцент кафедри імунології Кембриджського університету погодився, що це «явно викликає занепокоєння», але це не дивно, враховуючи серйозність і поширення спалаху в Африці.

ВООЗ сподівається, що її остання заява про те, що віспа є надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення, сприятиме посиленню підтримки найбільш постраждалих територій. Вакцини доступні для тих, хто перебуває в групі найбільшого ризику або ті, хто був у тісному контакті з інфікованою людиною, але багато експертів стурбовані тим, що недостатньо введень або фінансування, щоб доставити їх людям, які їх найбільше потребують.

Рівень смертності від варіанту Clade 1b у Швеції не буде таким високим, як у деяких частинах Африки, через високу якість медичного обслуговування в Європі. Однак доктор Фергюсон сказав, що в Європі та інших частинах світу, ймовірно, будуть нові випадки захворювання, «оскільки наразі немає механізмів, які б зупинили імпортні випадки віспи».

Європейський центр профілактики та контролю за захворюваннями зазначив, що симптоми зазвичай з’являються через 6-13 днів після зараження у вигляді лихоманки та головних болів, висипу або ран і м’язового болю. Більшість людей відчували легкі або помірні симптоми з наступним повним одужанням, але люди з ослабленим імунітетом перебували під більшим ризиком.

Хоча новини про перший випадок за межами Африки можуть викликати тривогу, цього слід було очікувати. Як показали інші спалахи хвороби, швидкі міжнародні дії можуть допомогти зупинити подальше поширення хвороби.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Відтепер в Україні дозволено обіг канабісу в медичних цілях.

Реклама Google

Telegram Channel