Курси НБУ $ 41.21 € 45.30
«Мають у ліжку всі по черзі» Скандальна заява «капелана» про жінок у ЗСУ

Парамедикиня Аліна Михайлова – Марку Сергеєву: «Іди на фронт і займи місця цих жінок, які, на твою думку, там чимось непорядним займаються».

Фотоколаж volyn.com.ua.

«Мають у ліжку всі по черзі» Скандальна заява «капелана» про жінок у ЗСУ

Після розголосу Сергеєв двічі просив вибачення за свої слова. В оприлюдненому в соцмережах відео «молодіжний пастор» визнав за собою порушення «Кодексу військового священника (капелана)»: «Я зробив помилку і не мав говорити про такі деталі. Я зроблю паузу як капелан, це стовідсотково. Але я залишаюся тут (йдеться про території України. – Ред.). І якщо десь перебуваю за кордоном, то це тільки задля України», – заявив чоловік.

Нагадаємо, у червні 2013 року Міністерство оборони України прийняло текст статуту капеланів. В одному з його положень військові священники, заступаючи на службу у Збройних силах, беруть на себе обов’язок захищати від дискримінації на основі статі, а також релігійних переконань чи національності. Крім того, капеланам не дозволено розголошувати інформацію, яка стала їм відома під час служіння.

Раніше Марк Сергеєв, говорячи в інтерв’ю про жінок у Збройних силах України, навів як приклад особисту історію бойової медикині, яка служить у роті Сил спеціальних операцій. Він розповів, що побратими «мають її всі в постєлі по черзі». «Уяви просто дівчину: 24 роки, модельної зовнішності. Вона – медик, вона – в роті піхоти пацанів із ССО, які – заряджені, качки. Ну, типу, вони її мають всі в ліжку по черзі. Це – просто треш, що відбувається. Ну, ось так вони живуть. А потім раз, завагітніла і тайм-аут дала. Я до чого: а капеланів-дівчат, дорослих, адекватних матерів, їх там – троє на всю країну. У нас немає штабних капеланів-дівчат», – заявив він.

Такі «відвертості» людини, яка називає себе капеланом, викликали неабияке обурення у суспільстві. Насамперед – у колі парамедикинь.

 Аліна МИХАЙЛОВА, керівниця медичної служби «УЛЬФ»:

 

 «Ніякий цивільний чорт не має права відкривати своє рильце на жінок у війську, на жінок, які знаходяться в структурах ССО, в піхотній роті ССО. Це – ставлення до жінок, при тому, що я – жінка, і сама маю іноді певне ставлення сексистське до жінок у війську, воно просто вже «закумарило». Іди на фронт і показуй, як треба, іди на фронт і займи місця цих жінок, які, на твою думку, там чимось непорядним займаються».

Катерина «Пташка» ПОЛІЩУК, звільнена з російського полону бойова медикиня:

 

 «Цивільне лайно, що відкриває рота в сторону жінок, які замість нього взяли до рук зброю. Дуже зручно назватись капеланом і дозволяти собі такі вислови. Бог може і простить, а от ми – ні».

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат:

 

 «Я – співавтор закону про військове капеланство, і доклала чимало зусиль для його прийняття в попередньому і нинішньому скликаннях ВР. Маю честь знати багатьох військових капеланів, які користуються величезним авторитетом у підрозділах, допомагають, підтримують, наставляють, беруть на себе частину армійського побуту. Й тим більше обурена заявами Марка Сергеєва, якими він дискредитує і жінок-медиків, й військове капеланство, й ССО.

Сьогодні в лавах ЗСУ – більше 60 тисяч жінок. Вони зробили свій вибір захищати державу як українки, громадянки, патріотки, і ми нікому не дозволимо знецінити їх роль в майбутній Перемозі. Хтось пішов у військо після втрати коханого, чоловіка, сина, брата. Й ця жертовність заслуговує ще більшої поваги. Парамедики, серед яких – багато жінок, врятували тисячі українських воїнів. Вони користуються безумовною повагою в підрозділах. Принижувати жінку, що витягує з поля бою поранених , – це печерний сексизм, просування найогидніших гендерних стереотипів, знецінення жінки-воїна і жінки-медика. Й це вимагає найжорсткішого публічного засудження.

В цій страшній війні загинули десятки юних, прекрасних, відважних жінок-медиків. Вся країна дивилася на їхні фото й оплакувала їх, сприймаючи смерті молодих жінок як втрату близької людини.

Моя доземна вдячність всім жінкам воїнам і жінкам-парамедикам. Пишаємося вами, дорогі. Як і чоловіками, які зі зброєю в руках захищають Україну і які у військових госпіталях рятують поранених. На рівних – чоловіки і жінки».

P. S. Друзі пишуть, що пан Сергеєв – не капелан. Дивно, коли в ефіри запрошують самозванців, в той час, коли на війні стільки гідних людей».

Дмитро ГУЛІЙЧУК.

Реклама Google

Telegram Channel