Курси НБУ $ 41.21 € 45.30
Вибухи на концерті Тейлор Свіфт планували юнаки-ісламісти (Відео)

34-літня Тейлор Свіфт – перша виконавиця, яка стала «Людиною року» за версією «ТІМЕ», зробивши це двічі: у 2017 році як одна з «порушниць тиші» та самостійно у 2023-му.

Фото – Getty Images.

Вибухи на концерті Тейлор Свіфт планували юнаки-ісламісти (Відео)

Австрійські силовики арештували 19-річного чоловіка, який нібито хотів убити багато людей, а також себе на концерті суперпопулярної американської співачки Тейлор Свіфт у Відні

За словами офіційних осіб, хлопець, який перед тим присягнув на вірність угрупуванню «Ісламська держава» (ІД) зізнався, що «хотів здійснити атаку із використанням вибухівки та ножів».

Три шоу американської співачки на стадіоні «Ернст Гаппель», квитки на які були повністю продані, скасували. На концерти мали прийти 195 тисяч людей.

Місцеві медіа також повідомили, що 19-річний хлопець, головний із трьох підозрюваних, викрав хімікати зі своєї останньої роботи. Посилаючись на неназвані джерела, газета The Kurier пише, що хлопець працював на металообробному підприємстві в його рідному місті Терніц, і що він зміг зробити бомбу. Газета також пише, що він планував в’їхати машиною в натовп, який би чекав біля стадіону.

Керівник служби громадської безпеки Франц Руф сказав журналістам, що підліток опублікував в мережі відео, де зізнався в змові, звільнився з роботи в кінці минулого місяця, заявивши колегам, що у нього – «великі плани».

На концерти мали прийти 195 тисяч людей.

Силовики теж з’ясували, що головний підозрюваний – австрійський громадянин, який народився в Австрії, але у вихідців із Північної Македонії. Він недавно змінив свою зовнішність і «адаптувався до пропаганди ІД», дивився та поширював ісламістську пропаганду онлайн.

Другий підозрюваний – 17-річний австрієць турецького чи хорватського походження, працював на компанію, яка «надавала послуги» стадіону, де мала виступати Тейлор Свіфт.

Інший підозрюваний – 15-річний хлопець – поки що відмовляється говорити з правоохоронцями, але був «у районі» стадіону, коли його арештували.

Силовики додали, що інших підозрюваних не шукають.

Реклама Google

Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що скасування концертів Свіфт стало «гірким розчарування» для її фанатів, але ситуація була дуже серйозною. «Завдяки інтенсивній співпраці нашої поліції і недавно створеного управління державної безпеки та розвідки Австрії з іноземними спецслужбами, загрозу розпізнали на ранній стадії, її вдалося усунути та запобігти трагедії, –написав він у соцмережі Х. – Терористична загроза посилилася по всій Європі, і Австрія була й не є винятком».

У ці дні Свіфт планує виступити в Лондоні з п’ятьма концертами на стадіоні «Уемблі».

Наша довідка:

Тéйлор Éлісон Свíфт – американська авторка-виконавиця, акторка, композиторка, музична продюсерка, кліпмейкерка, філантропка. Новаторка у сфері відстоювання авторських прав на пісні, феміністка, ЛГБТ-активістка. Багаторазова рекордсменка Книги рекордів Гіннеса. 

Лауреатка 14 премій Греммі, серед яких – 4 нагороди за «Альбоми року». Одна з найуспішніших виконавиць в історії, що за свою кар'єру широко вплинула на музичну індустрію і не тільки.

Ліна ВОГОНЬ.

Читайте також: Зупинилося серце видатного актора Алена Делона, який підтримував Україну.

Telegram Channel