Квашені помідори на зиму
Рецепт – на трилітрову банку Квашення – чудовий спосіб зберегти овочі на зиму, без консервування. Сьогодні хочу показати вам, як наквасити помідорів на трилітрову банку. Виходять така закуска не лише смачною, а й корисною. Час приготування – 15 хв + 3 дні на ферментацію (бродіння)
Які помідори обрати
Обирайте тверді, м’ясисті та стиглі помідори, без плям та пошкоджень – такі плоди краще збережуть свою текстуру. Також варто надати перевагу овочам середнього розміру та однаковим за формою, адже їх простіше розмістити в банці.
Як підготувати банки
Оскільки ми не консервуємо помідори, а навпаки стимулюємо процес бродіння, банки стерилізувати не потрібно. Достатньо переконатися у відсутності в них тріщин та ретельно вимити їх у гарячій воді.
Інгредієнти:
• 2 кг томатів;
• 2 лаврових листки;
• 3 зубчики часнику;
• 5 гілочок петрушки;
• 1 ст. л. цукру;
• 2 ст. л. солі;
• 2 листочки смородини;
• 2 листочки хрону;
• 1 «парасолька» кропу;
• 1120– 1300 мл холодної кип’яченої води.
Квашені помідори на зиму: покроковий рецепт
Крок 1: Помийте 2 кг помідорів та зелень. На дно чистої банки викладіть 3 розрізані навпіл зубчики часнику, потім щільно викладіть до банки помідори, 5 гілочок петрушки, «парасольку» кропу, пару листочків хрону та смородини.
Крок 2: Приготуйте розсіл. Для цього в каструлю налийте холодну кип’ячену воду, додайте 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі та перемішайте. Влийте розсіл в банку з томатами та закрийте нетугою капроновою кришкою.
Крок 3: Банку поставте в миску чи пластиковий піддон та залиште постояти 3 дні за кімнатної температури. Миска потрібна, адже під час бродіння розсіл може потрохи виливатися з банки – це нормально.
Потім зберігайте квашені помідори в холодному погребі або в холодильнику.
Євген КЛОПОТЕНКО, шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер та телеведучий.
Читайте також: «Якою буде сьогодні погода на Волині».