Курси НБУ $ 41.21 € 45.30
На який термін можна укласти контракт із ЗСУ  під час війни

Контракти.

Фото: ілюстративне/facebook.com.

На який термін можна укласти контракт із ЗСУ під час війни

Він може бути строковий, а може діяти до оголошення демобілізації

Контракт до оголошення демобілізації

Це – той варіант контракту, який доступний лише під час дії воєнного стану або під час мобілізації на особливий період. Це регламентується Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу». Він доступний в тому числі й для тих, хто вже був мобілізований до війська. Його тривалість напряму залежить від того, коли буде оголошено про демобілізацію.

Строкові контракти 

Їх також можна підписувати під час дії воєнного стану. Строки таких контрактів – від 1 до 10 років. Це напряму залежить від звання та посад. Тож, перший контракт укладається на такі строки:

  • 3 роки – з військовослужбовцями, прийнятими на посади рядового складу; 
  • від 3 до 5 років (залежно від згоди сторін) – з військовослужбовцями, прийнятими на посади сержантського і старшинського складу; 
  • 5 років – із курсантами, які закінчили військові навчальні заклади за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу. В офіцерів варіативність щодо строків контракту є дещо більша. 

Зокрема:

  • З військовослужбовцями, які закінчили вищі військові навчальні заклади за програмами підготовки офіцерського складу, строк контракту становить 5 років – окрім спеціальностей льотного складу. В них тривалість служби – 10 років;
  • із військовослужбовцями, які пройшли підготовку офіцерів запасу (військові кафедри), контракт укладається на строк від 2 до 5 років (залежно від згоди сторін).  

Для інших осіб офіцерського складу передбачається контракт на строк від 1 до 5 років. 

Також на законодавчому рівні з’явилася можливість підписувати контракти на 1 рік. 

Хто це може зробити: 

  • громадяни України віком від 18 до 25 років. Але це стосується лише тих, хто підписує контракт рядового, сержантського або старшинського складу. Офіцерів це не стосується;
  • громадяни України, які здобули медичну та/або психологічну освіту та які приймаються на військову службу за контрактом на посади за медичними, психологічними напрямами діяльності.

Олександр МАРЧЕНКО, АрміяInform

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel