Курси НБУ $ 41.21 € 45.30
Чому зʼявляється ячмінь?

Якщо ячмінь не проходить чи хвороба ускладнюється, слід звернутися до лікаря для професійного лікування.

Фото із сайту ochiclinic.com.ua.

Чому зʼявляється ячмінь?

Причина – переохолодження

Ячмінь на оці – захворювання, з яким рано чи пізно стикається практично кожна людина. 

Хтось переніс хворобу у ранньому віці, а комусь не пощастило вже  у дорослому. Дехто хворіє на ячмінь не­одноразово. Сама хвороба, попри непривабливий вигляд та неприємні симптоми, здається цілком невинною, але часто дошкуляє пацієнту. 
З давніх-давен основними ліками проти ячменю були міцний чай, розведений спирт і варене яйце, яке прикладали до гнійника. 

Але чи все так просто насправді? 

Найчастіше захворювання під назвою «ячмінь на столітті» (наукова назва – гордеолум) з’являється на одному оці, але, за недостатньої гігієни рук (наприклад, через звичку терти очі немитими руками), може поширитися і на інше. 

Причина запалення – бактеріальна інфекція (найчастіше – стафілокок чи стрептокок). Тому для її лікування ми часто використовуємо антибіотики. 

Він може бути як поодиноким, так і складатися з кількох елементів запального характеру (множинний), в ослаблених людей та в дитячому віці зустрічається рецидивуючий ячмінь. 

Він – завжди неприємний: викликає біль, почервоніння, набряк та інколи – гнійне виділення.

У більшості випадків захворювання проходить самостійно протягом кількох днів, але можна прискорити дозрівання та прорив ячменю. 

Якщо він не проходить чи хвороба ускладнюється, слід звернутися до лікаря для професійного лікування. 

Чому ж найчастіше зʼявляється ячмінь? 

Причина – переохолодження, а особливо, коли ви потрапляєте в приміщення, в якому на повну працює кон­диціонер, виставлений на +18 градусів, і – прямісінько вам  в обличчя, а також, коли у вас є знижений чи змінений імунітет. 

Причинами зниження імунітету в дітей найчастіше є банальні паразити: аскариди, гострики, лямблії. 

В алергіків часто причиною почервоніння очей може бути наявність токсокар в організмі, але варто також здати аналіз ІgE загальний. 

Якщо ячмінь не проходить за кілька днів, варто звернутися до офтальмолога для призначення очних крапель. Якщо за 2−3 дні вони не допомагають, то лікар призначить таблетований антибіотик для швидшого одужання. 

Часто від впливу холодного повітря з кондиціонера буває запалення лицевого нерва, яке спричиняють герпес віруси, тому при виникненні невралгії варто задуматись і про противірусне лікування. 

Все – ніби просто, коли розумієш, що лікуєш, і які причини проблем, які у вас зʼявилися. І все – дуже складно, коли лікуєш симптоми і не робиш жодного аналізу для розуміння стану власного організму.

Аналізи, які я раджу зробити, якщо у вас часто зʼявляється ячмінь:  

  • кров із вени; 
  • загальний аналіз крові; 
  • IgE загальний; 
  • антитіла до токсокар аскарид, лямблій; 
  • залізо; 
  • СРБ; 
  • АСЛ-О. 
Telegram Channel