Курси НБУ $ 41.21 € 45.30
На Волині задля покращення рівня врожайності створено перші організації водокористувачів

Щорічно вже впродовж багатьох років посіяні сільськогосподарські угіддя потерпають навесні від підтоплень, а літом – від посухи.

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

На Волині задля покращення рівня врожайності створено перші організації водокористувачів

У Ковельському районі відбулася реєстрація одразу двох організацій водокористувачів: ОВК «Уховецьк» та ОВК «Білин»

ОВК «Уховецьк» створена на Мельницькій осушувальній системі, її засновник – СТОВ «Васюти». Водночас ОВК «Білин» заснувало СТОВ «Білинське» у межах осушувальної системи «Бобровка».

Про це інформують у Волинській ОВА.

Ці товариства вже понад 8 років спеціалізуються на вирощуванні зернових, соняшнику, кукурудзи та ріпаку. Площа полів, які вони обслуговують на Волині, сумарно складає майже 2,5 тис. га. Щорічно вже впродовж багатьох років посіяні сільськогосподарські угіддя потерпають навесні від підтоплень, а літом – від посухи, адже меліоративна мережа перебуває у занедбаному стані та не в змозі справитися з ефективним регулюванням води. Власними силами аграрії відновлювали роботу каналів, зокрема, проводили їх розчищення, а також очищували дренажні колектори.

Волинські аграрії створили організації водокористувачів, аби покращити рівень врожайності на своїх полях та ефективно господарювати меліоративними мережами, залучаючи інвестиції, відновлюючи об’єкти гідротехнічної меліорації. У Волинській області є 416,6 тис. га осушених земель, з розгалуженою сіткою меліоративних каналів. Тож створення ОВК відкриває нові можливості розвитку меліорації в регіоні у зоні осушення.

Нагадаємо, Закон України від 17 лютого 2022 року № 2079-IX надає право водокористувачам об’єднуватись у організації водокористувачів (ОВК) та безоплатно отримувати у власність об’єкти інженерної інфраструктури меліоративної мережі і використовувати їх за призначенням. Отримавши їх у власність ОВК зможе модернізувати систему зрошення, зменшуючи її водо- та енерговитрати.

Для аграріїв, які планують створити організації водокористувачів, пропонуємо ознайомитися з Посібником з питань утворення та діяльності організацій водокористувачів (https://darg.gov.ua/files/28/05_28_2024_OVK.pdf), який розроблений експертами Програми USAID АГРО спільно з Всеукраїнською аграрною радою.

Наразі в Україні створено 46 організацій водокористувачів, з них 38 – на зрошенні та 8 – на осушенні.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині розпочали сіяти ріпак під урожай 2025 року.

Реклама Google

Telegram Channel