Курси НБУ $ 41.21 € 45.30
Частина українців отримає пенсію ще до 50 років: названо особливі категорії

Зараз середня пенсія в Україні становить 5,8 тис. грн.

Фото ілюстративне.

Частина українців отримає пенсію ще до 50 років: названо особливі категорії

В Україні загальний пенсійний вік становить 60 років

Проте частина українців вийшли на заслужений відпочинок значно раніше. Серед них судді, прокурори, військові та правоохоронці.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Наприклад, пенсію за інвалідністю отримують близько 1,5 млн українців. Їхній середній пенсійний вік становить лише 46,5 року. Пенсію у разі втрати годувальника отримує більш як пів мільйона осіб – пенсійний вік складає всього 30,6 року. Військові та поліцейські (це ще пів мільйона осіб) виходять на заслужений відпочинок у 51,1 року. «Чорнобильці» – у 42 роки, прокурори – 47,1 року, судді – в 55,4 року.

В Україні спеціальні виплати отримують 11,3% від загальної численності порівняння. При тому серед країн ОЕСР один із найбільших показників у Польщі – 6%. Тобто майже вдвічі менше, ніж в Україні. Водночас у середньому українці зі спеціальними пенсійними правами виходять на пенсію в 45 (!) років.

Зараз середня пенсія в Україні становить 5,8 тис. грн, дефіцит покривається з центрального бюджету. Однак при тому 62,6% пенсіонерів отримують виплату до 5 тис. грн. Пенсія із середньою зарплатою складе близько 4,2 тис. грн. Тобто українець, який мав середню зарплату приблизно в 15,4 тис. грн, на пенсії зможе отримувати лише 27,2% звичного заробітку. Достатнім вважається показник у 40%.

Майже рівна кількість пенсіонерів і платників внесків є незвичною порівняно з країнами ОЕСР, ідеться у звіті. Нормальна ситуація: коли кількість працівників значно перевищує кількість пенсіонерів. Тоді це дає можливість забезпечувати достатній розмір виплати. Але, на відміну від більшості країн, в Україні зменшується також і кількість пенсіонерів. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними Пенсійного фонду, їх було 11,3 млн. Тобто на 1 млн осіб більше

Читайте також: «ЗСУ знищили важливий міст на Курщині: близько 700 рашистів - в оточенні».

Реклама Google
 

Telegram Channel