Курси НБУ $ 41.21 € 45.30
Зупинилося серце видатного актора Алена Делона, який підтримував Україну

«Успіх не є ключем до щастя. Щастя — це ключ до успіху. Якщо ви любите те, що робите, ви будете успішними».

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

Зупинилося серце видатного актора Алена Делона, який підтримував Україну

Зірці світового кінематографа було 88 років

У віці 88 років помер легендарний французький кіноактор Ален Делон. Він відомий визначними ролями та підтримкою України після початку повномасштабного вторгнення росії.

Ален Делон народився в 1935 році в передмісті Парижа. Як повідомляє The Guardian, його виключили з кількох шкіл і у 14 років він пішов працювати в м'ясний магазин.

Під час першої індокитайської війни він служив у військово-морському флоті, а в 1956 році пішов у відставку та став актором. Тоді у Каннах його помітив голлівудський продюсер Девід Сельцник і вони підписали контракт.

Однак Делон усе ж вирішив спробувати себе у французькому кіно і в 1957 році дебютував невеликою роллю в трилері Іва Аллегре «Надіслати жінку, коли диявол зазнає краху».

Приголомшлива зовнішність Делона справила колосальне враження на аудиторію, і йому одразу ж почали давати головні ролі. У 1958 році він зіграв у фільмі «Крістін» із кіноакторкою Ромі Шнайдер – вони виконали ролі закоханих солдата та доньки музиканта.

У Делона та Шнайдер почався гучний роман і поза знімальним майданчиком. Після цього за Делоном остаточно закріпилася репутація секс-символа.

У 1960 році він знявся у двох фільмах, які мали значний міжнародний вплив: екранізацію Патриції Гайсміт «На яскравому сонці» і «Рокко та його брати».

Франкомовна версія «Талановитого містера Ріплі» перетворила Делона на головну кінозірку Франції. А роль у «Рокко» – сазі про південноіталійську селянську сім’ю – зробила його відомим ще й в Італії.

Здобувши міжнародний авторитет, Делон здійснив спробу проникнути і в англомовне кіно. Почав із невеликої ролі в антологічній комедії Ентоні Асквіта «Жовтий Роллс-Ройс». Згодом він з’явився у фільмі «Втрачене командування», що розповідав про французьких десантників у Другій світовій війні, та в епопеї «Чи горить Париж?» із Кірком Дугласом у головній ролі.

Однак жодна зі стрічок не мала в Голлівуді аж такого успіху, який міг би там закріпити Делона, тож він повернувся до Франції.

Реклама Google

У 1967 році знявся у культовому фільмі «Самураї» (режисера Жан-П'єра Мелвіля), де зіграв вбивцю в плащі.

Успіх цього фільму в країні поклав початок ряду кримінальних фільмів, зокрема «Сицилійський клан», «Борсаліно» та «Червоне коло».

Протягом 1970-х років Делон продовжував зніматися в кіно. Стрічка «Мосьє Кляйн» 1976 року, в якому він зіграв торговця предметами мистецтва під час Другої світової війни, отримала нагороду «Сезар».

У 1985 році він отримав «Сезара» за найкращу чоловічу роль у сюрреалістичній байці Бертрана Блієра «Наша історія».

У 1990-х роках його творча активність почала спадати і в 1997 році він оголосив про завершення акторської кар'єри.

Однак у 2008 році Ален Делон повернувся на кіноекрани заради ролі Юлія Цезаря у французькій комедії «Астерікс на Олімпійських іграх».

Його останньою великою появою на публіці було отримання «Золотої пальмової гілки» на Каннському кінофестивалі в 2019 році.

У квітні 2024 року президент України Володимир Зеленський нагородив Алена Делона орденом «За заслуги». Актор брав участь в інтервʼю з президентом Зеленським у 2022 році, а також читав твори Тараса Шевченка під час телевізійної програми.

«З першого дня повномасштабної війни Делон багато висловлювався на підтримку України. Для нас це символ, це важливо», – зазначили тоді в посольстві України у Франції.

Читайте також: 88-річний Ален Делон готувався до війни з росією?.

Telegram Channel