Курси НБУ $ 41.35 € 45.82
Рада прийняла закон про заборону УПЦ МП в Україні

російська церква в Україні має припинити свою діяльність.

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

Рада прийняла закон про заборону УПЦ МП в Україні

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій

Згідно з ним російська церква в Україні має припинити свою діяльність. За документ проголосували 265 народних депутатів.

Про це у своєму телеграм каналі повідомив народний депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк, пише Суспільне.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування.

Також Железняк оприлюднив таблицю голосування. Не підтримали закон 4 нардепів від фракції «Слуга народу», 17 — від фракції «Платформа за життя та мир», 7 депутатів «Відновлення України» та 1 позафракційник.

Четверо парламентарів утрималися, з яких — 3 «Слуг народу» та 1 від фракції «Відновлення України».

Що передбачає закон

Закон про регулювання діяльності релігійних організацій має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, яка здійснює агресію проти України, тобто — Росією.

Релігійні організації, які підозрюються в співпраці з Російською православною церквою, будуть перевірятися відповідною експертною комісією. Її має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення — ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації.

Раніше, в ефірі телемарафону, спікер парламенту Руслан Стефанчук розповів, що релігійним організаціям після рішення комісії дадуть 9 місяців, щоб порвати зв'язки з Росією.

Якщо зв'язки з країною-агресором не будуть припинені, ДЕСС подасть на цю конкретну юридичну особу позов до суду, який і матиме право ухвалити рішення про заборону.

Що кажуть в УПЦ?

Митрополит Української православної церкви (УПЦ) Климент у коментарі Суспільному назвав закон дискусійним. Та зазначив, що УПЦ не підкоряється жодним центрам в Україні та за кордоном, а лише Київській Митрополії.

«УПЦ завжди діяла в межах правового поля. Якщо це правове поле дає їй можливість оскаржувати речі, які порушують права і свободи громадян України, можливість вільно сповідувати релігію, порушують свободу совісті, то звісно тоді потрібно все робити для того, щоб в юридичний законний спосіб відстояти фундаментальне, конституційне право на свободу совісті і релігійне переконання», — відповів Климент на запитання, чи планують оскаржувати закон.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині у власність держави повернуто землі природно-заповідного фонду вартістю майже 330 мільйонів гривень.

Реклама Google

Telegram Channel