Курси НБУ $ 41.22 € 45.84

На Курщині до розпаду СРСР всі говорили українською

В останні роки регіон зазнав особливо жорсткої русифікації

Місто Суджа розташоване за 105 км від Курська, за 9 км від кордону з Україною.
Місто Суджа розташоване за 105 км від Курська, за 9 км від кордону з Україною.

 У прикордонному містечку Суджа Курської області, яке зараз контролюють ЗСУ, ще до розпаду СРСР говорили українською мовою. Про це розповів народний депутат Сергій Соболєв, згадуючи своє дитинство. «Я добре пам’ятаю в дитинстві, коли мені було 5 років, мене відправляли до бабусі. Я добре запам’ятав цей район – Суджанський. Я добре пам’ятаю, що всі там спілкувалися українською мовою. І мене це дивувало», – сказав депутат.

Він наголосив, що після розпаду СРСР регіон зазнав особливо жорсткої русифікації. «Тобто ви можете уявити, яка там робота проводилася після розвалу Радянського Союзу для того, щоб «зачистити» і знищити повністю будь-які згадки про українську мову. І тут ми чуємо, що виявляється, й зараз люди там спілкуються українською, а не лише розуміють», – сказав Соболєв, коментуючи гучне відео у мережі, де місцеві жительки похилого віку в

Курській області звертаються до наших військових українською.

Як відомо, Суджа – це історично українські етнічні території. У XVII столітті населений пункт був сотенним козацьким містом, а також першою столицею «радянської України», коли там протягом місяця сидів її уряд. 

Дмитро ГУЛІЙЧУК.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel