Курси НБУ $ 41.22 € 45.84
Репортаж із найбільш «радіаційного села» на Поліссі, якого мало не бути

Марія Андріївна показувала свою нагороду, що вже стала сімейною реліквією.

Фото Катерини ЗУБЧУК.

Репортаж із найбільш «радіаційного села» на Поліссі, якого мало не бути

Галузія на початку 1990-х років мало статус населеного пункту, яке постраждало від Чорнобильської катастрофи та, як і сусіднє Прилісне тодішнього Маневицького району, підлягало обов’язковому переселенню. Тобто сьогодні його мало б не бути. Але з часом ухвалювалися інші закони, і таке «приречення» уряд України вже пом’якшив – «обов’язкове переселення» змінено на «гарантоване добровільне відселення». Аргументувалося це тим, що радіаційне забруднення стало меншим. А, по суті, було просто констатовано факт, що люди в основному й не збиралися «зриватися з обжитого місця»

«Що Бог дасть – те й буде»

Звичайно ж, найперше хочеться зустрітися зі старожилами, які можуть пригадати, як то було в 1990-х – це ж уже в незалежній Україні три поліські райони Волині були віднесені до радіаційно забруднених внаслідок аварії на

Чорнобильській АЕС, а їхнє село потрапило в число тих, що найбільше постраждали. За підказкою старости

Галузійського старостинського округу Віктора Красьохи, їдемо до подружжя Володимира й Марії Ружицьких. Хоч і для них – це події давні.

– Вже й призабулося, як то було, – каже Володимир Андрійович. – Але те, що нас мали переселяти, то добре знаю. У

Дубище, яке спеціально збудували в Рожищенському районі, мали ми перебратися. Та ніхто не захотів. «Що Бог дасть – те й буде», – вирішили й ми з Марією і нікуди не рушили із села. Бо нема лучче, як удома, – свій край, рідна хата… Якщо хтось і покидав Галузію, то хіба з молодих – на навчання їхали, на роботу…

Вже третій рік батьки живуть в тривозі  за сина-воїна – чекають, коли він повернеться, й про його прихід сповістить дзвіночок, прилаштований ним біля дверей рідного дому.
Вже третій рік батьки живуть в тривозі за сина-воїна – чекають, коли він повернеться, й про його прихід сповістить дзвіночок, прилаштований ним біля дверей рідного дому.

 Ми сиділи за столом на подвір’ї Ружицьких, в тіні дерев, що ростуть у садку, літнього дня даруючи прохолоду. Та що садок – тут сосновий бір під саму хату підступає! Село ж, по суті, розташоване серед лісу. ґрунтову доріжку перейшов – і збираєш гриби. Тим зеленим роздоллям можна, як каже Володимир Ружицький, аж до Маневич дійти, але мої співбесідники – люди вже в літах – поблизу хати мають «свої» грибні місця, які й виручають, коли хочеться смажанку для себе зготувати.

– То колись, – пригадує Марія Андріївна, – ми заготовляли багато грибів, в основному – білих. Сушили, на нитку нанизували – по сотні таких в’язочок мали. Щось – на продаж, бо ж ліс завжди годував. А то й роздавали, як треба було добрій людині віддячити...

Поки Сергій Шкабко воює, домашній тил тримає його дружина Катерина.
Поки Сергій Шкабко воює, домашній тил тримає його дружина Катерина.

 У розмові з Володимиром і Марією Ружицькими не раз довелося почути це слово «колись». І не дивно – обоє давно розміняли дев’ятий десяток літ, тож багато прожито й пережито. Це ж вони у парі вже 62 роки! (і були ще рівненчанами, як побралися, – до Маневицького району Галузію віднесено  у 1965-му). Після весілля наречена прийшла в невістки. Аж через сім років, коли в подружжя було вже четверо діток, справили новосілля у своєму будинку, де й народилася ще одна донька. А от почесну відзнаку «Мати-героїня» Марія Андріївна одержала лише у 2011 році – щоб отримати таке звання в Радянському Союзі, треба було народити десятеро дітей. 

Сім’я Шкабків збирається у повному складі, коли тато приїжджає додому  на дні народження дітей.
Сім’я Шкабків збирається у повному складі, коли тато приїжджає додому на дні народження дітей.

 Жінка показувала свою нагороду – нагрудний знак і документ до нього. А я не могла відвести погляду від її натруджених рук, які ніколи не знали перепочинку, бо «і дояркою в колгоспі була, і свинаркою, і в польовій бригаді робила». Чоловік все їхнє спільне життя шоферував на молоковозі, вантажівці – вранці йшов із дому, а ввечері вертався, то й діти здебільшого були на дружині. Коли ж мова зайшла про те, який він, її суджений, Марія Андріївна декілька секунд мовчить, немов би оглядаючись подумки на ті роки, пройдені в одній упряжці, а затим каже:

–  На житті всього буває – і доброго, й поганого. Але не бив мене мій чоловік ніколи, слава Богу. Разом дітей піднімали, а потім 16 онуків дочекалися, 14 правнуків. 

Володимир Андрійович, своєю чергою, відгукується на ці слова компліментом на адресу дружини:

 – Хороший характер у моєї Марії, тож і ладимо вже стільки літ…

«Який сенс хату тут будувати, якщо школи не буде…» 

Ружицькі з жалем говорили про те, що «крепке було село, а зараз, вважай, половина хат пусткою стоїть: старі повмирали, молоді виїхали». От і довкруж їхнього обійстя можна нарахувати до десятка порожніх будинків, «а то ж усе сусіди були!». А вже повніша картина з приводу того, яким сьогодні є село, котрому тридцять років тому була вготована доля «переселенця», вимальовувалася зі слів старости Віктора Красьохи. 596 осіб мешкає сьогодні в селі, з них: 115 – діти віком до вісімнадцяти років.  Тут є православна церква, молитовний Дім християн віри Євангельської. Також – кілька пилорам, де люди можуть якусь копійку заробити, ФАП, будинок культури, школа-дев’ятирічка. Як для невеликого села, то й непогано збереглося те, що ми називаємо інфраструктурою, яка забезпечує необхідні  для життя умови.

 – Хоч і не дійшло до поголовного переселення, – каже Віктор Петрович, – про яке говорили не один рік, багато людей все ж виїхало – була можливість скористатися Чорнобильською програмою і в Луцьку, наприклад, одержати квартиру. 

Тобто Чорнобильська катастрофа таки посприяла тому, що кількість населення тут зменшилася. А з іншого боку, як не парадоксально, але статус села як такого, що постраждало від радіаційного забруднення, дав і свої «плюси». Виявляється, в 1996 році за чорнобильські кошти було збудовано нову школу – нині це Галузійська гімназія І-ІІ ступенів – філіал Прилісненського ліцею. І про те, яким це було порятунком, найкраще знає очільниця місцевого навчального закладу Олена Красьоха, котра на цій посаді з 2005-го. Ми зустрілися у навчальному закладі, де серпневої пори пахнуло фарбою, – тут триває підготовка до першого вересня:

 – Я – галузійська. Дуже люблю своє село й не уявляю свого життя без нього. Була в останньому випуску учнів-дев’ятикласників, які навчалися ще в трьох стареньких хатинах. А директором стала ось у цій – новій, гарній школі.

Цього року в нас 83 учні. За період моєї роботи найбільша їх кількість була – 113. А найменше, куди ми «падали» в 2016-му, – 47. Тоді все йшло до того, що у селі міг залишитися тільки заклад початкової освіти. А це ж таке приміщення пропадало б! Пригадую, якраз у той період зустріла молоду жінку-односельчанку. «Чи то правда, що в Галузії не буде школи?» – спитала вона.– «Сподіваюся, цього не станеться», – сказала їй. 

«Ту радіацію не побачиш, руками не помацаєш» і шкоду її не відразу відчуєш.

Людей цікавило це питання, бо від того, як воно вирішиться, залежало – залишатися в селі, чи їхати кудись, «який сенс хату тут будувати, якщо дитині доведеться добиратися на навчання в інше село?». По правді, я пішла в депутати Прилісненської сільської ради тільки через те, щоб мати можливість привернути увагу до нашої проблеми й зберегти дев’ятирічку. Добре, що такою ж була позиція й голови громади. І ось ми, як мовиться, є – майже десять років протрималися. Якби не війна, в час якої відчутно падає народжуваність, то перспектива була б ще краща. Хоч і так, вважаю, в нас – непогана ситуація: у вересні за парти сядуть десять першокласників. 

Ось та школа, що була збудована в Галузії  за «чорнобильські» кошти.
Ось та школа, що була збудована в Галузії за «чорнобильські» кошти.

 А у зв’язку з цим – спогад про те, як одного року в першому класі було тільки… троє діток – от таким «неврожайним» був 2004-й. І тоді керівництво тодішнього Маневицького району вже вирішило, що це недопустимо. Вказівка була однозначна – першокласників треба перевести у Прилісне. Але очільниця Галузійського навчального закладу Олена Красьоха не погодилася з цим, «бо як можна сказати малюкам, що перед ними двері школи закриті?». І закінчилося тим, що для першачків «правдами й неправдами було організоване індивідуальне навчання, педагоги зробили все, аби  вони не почувалися в школі зайвими». 

«43 чоловіки з Галузії воюють на передовій»

У цьому селі я й до цього не раз бувала. Пригадую, як ходила колись по обійстях зі спеціалістом санепідемстанції, котрий вимірював радіаційне забруднення (у хлівах, де стояла худоба, дозиметр аж зашкалював). Тепер вже мало хто й згадує про радіаційно забруднене молоко, гриби. Хоч вибіркові аналізи, зокрема, базарної продукції виявляють у ній перевищення радіонуклідів. Добре це чи не дуже – людина до всього звикає. Тим більше, що «ту радіацію не побачиш, руками не помацаєш» і шкоду її не відразу відчуєш. Війна, яка сьогодні забирає життя наших захисників, ламає долі, – ось що сьогодні найбільш болить кожному.

43 чоловіки з Галузії воюють на передовій. На жаль, на місцевому кладовищі над двома могилами – жовто-блакитні прапори, які засвідчують, що там знайшли вічний спочинок Герої, котрі віддали життя за Україну. У списку

Небесного легіону – Володимир Вавелюк і Віктор Білов. 

А ось герої цієї публікації – подружжя Володимира й Марії Ружицьких – вже третій рік живуть у тривозі за сина Андрія, якого мобілізували, як тільки почалася війна. 

Про те, яким сьогодні є село, якому тридцять років тому була вготована доля «переселенця», розповідав староста Віктор Красьоха.
Про те, яким сьогодні є село, якому тридцять років тому була вготована доля «переселенця», розповідав староста Віктор Красьоха.
Олена Красьоха: «Якби не війна, в час якої відчутно падає народжуваність, то перспектива нашої школи була б ще краща».
Олена Красьоха: «Якби не війна, в час якої відчутно падає народжуваність, то перспектива нашої школи була б ще краща».

   – Два роки, – розповідав батько Володимир Андрійович, – все добре було. Бог милував. А у квітні 2024-го в одній гарячій точці під Бахмутом йому відбило руку. Зараз він – на лікуванні у Дніпрі. Після поранення ми сина ще не бачили. 

 – Мав навесні у відпустку на десять днів приїхати, – долучається до розмови мати. – Не вийшло. Тоді один хлопець загинув, а Андрієві лице осколками посікло, руку пошматувало. Розказував, коли дзвонив, що на шкірочці вона висіла – але ж самому як відрізати? Перш у Черкасах був у госпіталі, потім – у Дніпро перевели. Мають  йому протез зробити. Але то вже наша онука Іванна – дочка Андрія – краще вам про це розкаже… 

Після розлучення з дружиною Андрій жив із батьками, але, як вони говорили,  про дочку ніколи не забував, виростив її, двох онуків дочекався, і тепер у них – добрі стосунки. Це підтвердила й сама Іванна, коли ми з нею спілкувалися телефоном (зустрітися не вдалося, бо літнього дня, який, як мовиться, рік годує, вони з чоловіком були в лісі – «по лисички побігли», за словами бабусі). А стосовно лікування батька – на якому воно етапі – розповіла, що «вже пробний протез йому зробили, скоро буде мати й робочий». 

Про любов до рідного села, про те, що «ні на яке інше його б нізащо не поміняла», і про те, як непросто живеться без чоловіка, котрий вже третій рік на війні, ми говорили з іще одною мешканкою Галузії, завідувачкою місцевого будинку культури Катериною Шкабко. Вона, до речі, – сестра Володимира Вавелюка, й познайомилися ми, коли я була в батьківському домі загиблого Героя – спілкувалася з його рідними (публікація буде згодом в одному з наступних номерів «Волині»). А вже  потім разом з нею побували на обійсті Шкабків, бо дуже хотілося побачити, як то, поки чоловік воює, ця тендітна жінка, будинок новий, як почула в селі, почала будувати.

 – П’ять років тому наше сімейство справило новосілля в невеличкій хатині (до цього після весілля в мами моєї жили), – розповідає Катерина. – Але ж у нас ростуть син та донька, вже відчувається, що мало місця – дітям особистий простір потрібний. Тож, поки мій Сергій воює, я зробила план будинку, всю документацію було затверджено, і навесні цього року фундамент залили. Один день навіть Сергій зміг тут попрацювати, бо якраз був вдома... 

Сергія Шкабка мобілізували 5 березня 2022 року. За час служби він бував лише у короткочасних відпустках. Зазвичай приїжджає в Галузію весною й восени, коли в дітей – дні народження, аби у них було повноцінне свято.

Найбільша мрія Катерини, яка добре відчула, «як то важко без чоловічих рук», – щоб війна швидше закінчилася нашою Перемогою, щоб її Сергій повернувся живий-здоровий додому:

 – Дай Боже, все буде добре, і разом із чоловіком ми побудуємо свій дім!

Катерина ЗУБЧУК.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel