Курси НБУ $ 41.35 € 45.82
На Волині московська церква не хоче віддавати державі два храми

Свято-Успенський собор у Володимирі.

Волинь-нова

На Волині московська церква не хоче віддавати державі два храми

Під час засідання тимчасової контрольної комісії обласної ради депутати розглянули звернення релігійної громади з Каменя-Каширського, питання вивільнення комплексу пам’яток національного значення у Володимирі

У засіданні взяв участь голова обласної ради Григорій Недопад.

Найперше депутати розглянули звернення представників релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України м. Камінь-Каширський стосовно здійснення прихильниками УПЦ МЦ перешкоджання у користуванні пам’яткою культурної спадщини національного значення. За словами представника громади Леоніда Дрегеля, рішення про перехід у ПЦУ парафіяни храму ухвалили ще 2 роки тому, отримали на руки усі необхідні документи та дозволи на проведення у храмі богослужінь, оскільки Різдво-Богородична церква – пам’ятка національного значення, і її власником є держава, інформує обласна рада.

«Нам держава видала повний пакет документів, але ми не можемо зайти. Церква, фактично, в заручниках. Хто там зараз знаходиться, ми не знаємо, бо не можемо потрапити, але два роки невідомі люди без жодних дозволів перебувають у державному приміщенні. Нині в пам’ятці архітектури змінено все: панікадило, дубові двері зняті і поставлені пластикові, замінений боковий іконостас, добудована кочегарка і багато іншого. Ми зверталися і в міністерства, в усі структури, в усі правоохоронні органи, до місцевої влади щодо грубого порушення охорони історичної пам’ятки, проте досі немає жодної реакції», - розповідає чоловік. Він додає, що коли громада намагалася самостійно забрати ключі від храму, то все закінчилося сутичкою прихожан різних конфесій. Нині ж справу щодо права користуватися церквою – пам’ятником архітектури розглядають у суді. Ба більше, перевірити стан пам’ятки не можуть ні правоохоронці, ні представники органів влади – їх не пускають далі воріт.

 

 «Ми не говоримо про релігійну ситуацію, і хто до якої конфесії належить. Ми говоримо про державне майно, яке захоплене невідомими особами. Функція представників держави – охороняти це майно. Є пам’ятка архітектури національного значення. Якщо встановлено, хто має право там перебувати, то ця людина має охоронну грамоту. Тому я прошу відкрити справу не щодо приналежності церкви іншому патріархату, а щодо того, що невідомі особи захопили майно національного значення», - підкреслив Володимир Бондар.

За результатами обговорення члени комісії та представники профільних структур ОВА домовилися надати усі необхідні документи правоохоронним органам для пришвидшення розгляду справи та підготовки необхідних висновків.

«Сьогодні у Верховній Раді прийняли закон про заборону діяльності московського патріархату в Україні. Тому наша мета – розглянути, проаналізувати порушення і домогтися дотримання існуючого законодавства. Пам’ятки повинні належати державі, вони мають бути збережені та захищені», - наголосив очільник Волиньради Григорій Недопад.

Що ж до комплексу Свято-Успенського собору у Володимирі, то нині справа перебуває на розгляді в господарському суді. Нагадаємо, з 1 липня священники місцевої єпархії УПЦ МП мали покинути комплекс через закінчення договору оренди, проте вони досі користуються храмом. Нині облвійськадміністрація звернулася до суду з позовною заявою про зобов’язання релігійної громади Свято-Успенського собору у Володимирі культові будівлі – пам’ятки архітектури національного значення, що є державною власністю, звільнити та підписати відповідні акти приймання.

 

 Задля координації зусиль з вирішення питань повернення державі релігійних пам’яток депутати також ухвалили рішення делегувати членів комісії до складу двох інших комісій – з приймання культових споруд – пам’яток архітектури, що знаходяться у місті Володимир, та до комісії з періодичного моніторингу пам’яток. Остання займатиметься дослідженням культових споруд – пам’яток архітектури національного та місцевого значення, які були передані в користування УПЦ МП, на предмет запобігання руйнуванню та заподіянню шкоди, забезпечення захисту та утримання. Так, в моніторинговій комісії працюватимуть Володимир Бондар і Юлія Вусенко, а в комісії, яка досліджуватиме Свято-Успенський собор у місті Володимир, – Андрій Бокоч, Олександр Бик та Володимир Бондар.

Реклама Google

Telegram Channel