Курси НБУ $ 41.22 € 45.84
Вікторина з Волині: «Гладить все, чого торкається,  а торкнеш – кусається»

Ця старовинна праска гладила завдяки вугіллю.

Фото із сайту ukr.media.

Вікторина з Волині: «Гладить все, чого торкається, а торкнеш – кусається»

От якби так звучало запитання в нашому конкурсі, то, переконаний, ви одразу знайшли б відповідь на цю загадку. Але хто сказав, що має бути легко? Навіть із другого разу – після підказок – мало хто відгадав правильну відповідь у нашому конкурсі. Можливо, сонце пекуче на вас недобре подіяло?..

За умовами конкурсу, кожного разу, оголошуючи відповідь на завдання, ми повторюємо його, щоб до нас змогли приєднатися нові учасники. А «старі наші» – «бувалі в бувальцях», перечитуючи його, ще раз дізнаються, де ж таки повернули на манівці.

«Гранатобуз із секретом – 6» (Літо-2024)

Якщо зможете «поєднати» в одному предметі: «робота», дерево, залізо, лампочку, вугілля, «незвичний» молоток, спирт і газ, то дізнаєтесь, яку штукенцію ми сьогодні заховали. Цей предмет точно є у вас вдома, і ви ним користуєтеся ледь не щодня. Навіть і бабусі-прабабусі користувалися – просто еволюція дещо полегшила справу. Втім, у наш тривожний час досягнення наукового прогресу не завжди є перевагою…

Що за предмет знаходиться у гранатобузі?

Бачите, як ми закрутили знову? А могли б і простіше сказати, по-нашому, по-народному: «На малій площині по річці-простині плаває пароплав, – то вперед, то назад».

«Елемент побутової техніки для вирівнювання складок і заминів на одязі» у нас має кілька назв – «пра́ска», «утю́г» і «залі́зко». Незважаючи на те, що слово «утюг» зустрічається у літературі, яка описує народний побут Лівобережної України (та й на нашому сонячному Поліссі так балакають!), зараз його сприймають як росіянізм і рекомендують заміняти словами «праска» і «залізко».

Тож, хто з наших читачів вказав правильні слова-відповіді – «пра́ска», «залі́зко» і навіть «утю́г»ви дізнаєтесь уже із фейсбук-сторінки Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а також – на сайті volyn.com.ua.

Слово «утюг» сприймають як росіянізм і рекомендують заміняти словами «праска» і «залізко».

А нам час знову спробувати обвести вас навколо пальця або пошити в дурні. Так говоримо, хоча насправді, друзі, тримаємо за вас кулаки, щоб ви все ж розгадали наше наступне завдання.

«Гранатобуз із секретом – 8» (Літо-2024)

Сьогодні ми заховали предмет, який точно є у кожного вдома, але в певному «приміщенні» його не дозволяють. А наштовхнув на це запитання «сльозоточивий» фільм, який висувався на «Оскар». Не від України. Хоча йдеться саме про найчарівніших у світі жінок. Одного разу їм привезли подарунки, які нагадують їхній обов’язковий «гардероб». Принаймні, у фільмах чи на фото 1930–1960-х так точно зображали їхніх попередників і попередниць.

Як правило, щоб скористати цим подарунком (його довго не можна зберігати!), ми знаходимо вдома необхідний предмет. Утім, це було не вдома. Але панянки знайшли вихід. Хоч це виглядало і доволі жорстоко…

Що за предмет захований у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 29 серпня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 066 133 86 88, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Рекорд» (Ярослава Магучіх, Січеславщина).

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Фото – volyn.com.ua.
Фото – volyn.com.ua.

 Після 5 турів турнірна таблиця конкурсу «Гарантобуз із секретом. Літо-2024» така (учасники подані в алфавітному порядку):

1. Микола МАЇЛО (Житомирська обл., Житомир) – 3 очки.

*

2 – 5. Наталія БЕЛАЯ (Львівська обл., Винники) – 2 очки;

2 – 5. Олег ПРИХОДЬКО (Волинська обл., Луцьк) – 2;

2 – 5. Тетяна РЕПЕТИЛО (Черкаська область, Звенигородщина) – 2;

2 – 5. Олександр ТУРАК (Львівська обл., Золочівщина) – 2.

*

6 – 10. Галина ГНАТЮК (Волинська обл., Луцьк) – 1 очко;

6 – 10. Микола КОВАЛЬЧУК (Волинська обл., Ковельщина) – 1;

6 – 10. Сергій КОВАЛЬЧУК (Рівненська обл., Рівненщина) – 1.

6 – 10. Микола ПОЛІЩУК (Волинська обл., Ковель) – 1;

6 – 10. Микола Ціхоцький (Волинська обл., Луцьк) – 1.

Читайте також: «– Яким прикметником ви описали б ваші стосунки? – Занадто короткі» (Історія до сліз)​.

Telegram Channel