Курси НБУ $ 41.22 € 45.84
«Українців чекає важка зима»

Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон попереджує, що деякі місця в Україні можуть стати непридатними для життя під час зимових морозів.

Фото: biz.liga.net

«Українців чекає важка зима»

У Євросоюзі попередили, що попереду для нас – непрості місяці

Україна внаслідок обстрілів та бойових дій втратила половину енергопотужностей. Відтак українців чекає складніша зима, ніж попередня. Про це заявила єврокомісар із питань енергетики Кадрі Сімсон (на фото).

«Наступна зима, найімовірніше, перевірить стійкість українського народу так, як не було на нашому континенті з часів Другої світової війни», – про це наголосила Сімсон.

Вона зазначила, що інтенсивність атак рф на енергетичну та цивільну інфраструктуру України істотно посилилася, а деякі об’єкти було зруйновано вже після оперативно проведеної реконструкції. росія знищує резервні генератори, теплові пункти, сховища, електростанції, що «перетворило реконструкцію на сізіфову працю».

«Наразі рф знищила або захопила близько 9 ГВт електроенергії, що виробляється Україною. Це – половина електроенергії, необхідної Україні взимку», – наголосила Сімсон і зазначила, що українців узимку може чекати справжня гуманітарна катастрофа.

Представниця ЄС попередила, що відсутність електропостачання означає обмеження доступу до основних послуг: водяні помпи та каналізаційні мережі не працюватимуть, опалення можуть вимкнути. Вона попередила, що деякі місця в Україні можуть стати непридатними для життя під час зимових морозів.

Попри те, що ЄС підтримує Україну у ремонті та реконструкції енергосектору, міжнародна спільнота «має зробити набагато більше».

Єврокомісар пропонує дієвий шлях допомоги: ремонт пошкоджених електро- і теплогенеруючих потужностей, постачання більшої кількості генераторів,  встановлення сонячних панелей на дахах лікарень, шкіл і житлових будинків, оскільки децентралізована генерація електроенергії менш схильна до російських атак. Також – збільшення максимального обсягу електроенергії, яка може бути експортована в Україну з інших країн Європи. І, нарешті, – посилення пасивного захисту енергетичної інфраструктури.

«Я закликаю всіх, хто має можливість допомогти Україні до настання холодної пори року, зробити це. Європейська комісія допоможе надати вашу підтримку. Сьогодні потрібні безпрецедентні зусилля солідарності та щедрості. Україну не можна залишати на самоті, коли вона готується до найскладнішої зими», – написала Кадрі Сімсон в газеті The Financial Times. 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel