Курси НБУ $ 41.22 € 45.84
Волинська журналістка: одні випрошують копійки на прожиття, інші…набивають кишені краденими мільйонами

І ви вірите, що цього Хейла ренально посадять?

Фото із сайту censor.net.

Волинська журналістка: одні випрошують копійки на прожиття, інші…набивають кишені краденими мільйонами

Цими днями СБУ затримала на вимаганні хабаря у 500 000 доларів (!) заступника міністра енергетики України Олександра Хейла. За цю суму посадовець, користуючись своїми повноваженнями, пообіцяв керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну безперешкодно передати у користування гірничовидобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини – Покровського

По гарячих слідах Кабмін звільнив із посади Олександра Хейла, але  неприємний присмак у суспільства залишився. Бо за такі дії, як висловилося багато людей, треба не лише позбавляти керівного крісла, а й… відрубувати руки усім, хто в час війни так зухвало наживається, краде у держави, яка стікає кров’ю.

Оскільки в справі фігурував Львівсько-Волинський вугільний регіон, цікаво було почути думки наших гірників.

Один із керівників структурного підрозділу «Волиньвугілля», який побажав не називатися, повідомив, що, справді, обладнання зі східного напрямку прибуває ще з травня нинішнього року на майданчики шахт «Бужанської», а також на червоноградську «Надію». До речі, вони надані безоплатно для його зберігання. Хоча, як зазначив посадовець, більшість цього устаткування не підходить для наших гірничих підприємств, а те, що можна було б використати, треба ремонтувати. А взагалі, все, що надходить із Донеччини, перебуває під контролем міністерства. Для його задіяння тут потрібен дозвіл останнього. 

Голова Волинського теркому профспілки працівників вугільної промисловості Роман Юзефович сказав наступне: 

– Для мене це був справжній шок. Адже Олександра Хейла знаю особисто, бо він курував вугільні підприємства, неодноразово з ним виїжджали на нашу «десяту» шахту, інші копальні, обговорювали проблеми шахтарів. Спочатку думали, що це якийсь фейк. Прикро, та щось більше з цього приводу не беруся коментувати. Слідство все має з’ясувати…

Роман Віталійович пригадав, що він, як голова профспілки, готував у профільне міністерство лист, у якому просив вивезти з-під обстрілів шахтне обладнання, яке варто зберегти, бо воно ще може знадобитися  нашим гірникам. Каже, що нововолинці в небезпечних умовах допомагали донеччанам це робити. Про жодні «грошові домовленості» не знає.

Однак він, як й інші співрозмовники, не заперечував, що у вугільній галузі завжди процвітала корупція. І, за неофіційними даними, в міністерство без «повного портфеля» нічого було потикатися. За виділення будь-якого фінансового траншу на шахти треба було щедро платити.

Реклама Google

Кілька цікавих думок з приводу того, що сталося навколо Міненерго, висловив на своїй сторінці у Фейсбуці один з ініціаторів створення ГО «Офіс шахтаря» (ДП «Львіввугілля») Орест Кавецький. Він зазначив, що на фоні ситуації, коли збуту для «Укрвугілля» немає,  борг по заробітній платі тільки львівським шахтарям становить більш як 600 млн гривень. Є ще заборгованість по Донецькому басейну, коли жінки шахтарів під стінами Міненерго випрошують кошти для існування своїх сімей – спалахує новий корупційний скандал на 500 тисяч доларів! Пан Кавецький пропонує державі, «яка не може впоратися із корупцією на власних шахтах», свої шляхи її подолання. А закінчує свій допис все ж на оптимістичній ноті: «Це – чорна полоса для «вугілля», але ми знаємо, що після чорної наступає біла!»

Стурбована станом корупції у країні, яка мужньо обороняється від жорстокого ворога,  і посол США в Україні Бріджит Брінк. Під час свого недавнього візиту в Одесу вона категорично заявила, що боротьба з корупцією має ключове значення для спроможності України вести боротьбу під час війни. Це також важливо, аби забезпечити своє майбутнє, як суверенної, процвітаючої демократії, що прагне інтегруватися в Євросоюзі та НАТО.

Алла ЛІСОВА, редакторка відділу економіки газети «Волинь».

Читайте також: Депутат Волинської обласної ради від партії «За майбутнє» заробив понад 900 000 гривень у… Волинському ТЦК.

Telegram Channel