Курси НБУ $ 41.29 € 45.98
Начальниця лісорозсадника з Волині розповіла, як захопилася бажаннням навчитися вирощувати ліс з насінини

Бажання вирощувати ліс із насінини, створювати красиві ландшафти перемогло.

Фото: Фейсбук.

Начальниця лісорозсадника з Волині розповіла, як захопилася бажаннням навчитися вирощувати ліс з насінини

Лісова галузь традиційно вважалася чоловічою сферою, де фізична сила, витривалість і технічні знання були ключовими вимогами до працівників

Протягом багатьох років робота в лісі асоціювалася з важкою фізичною працею, що спонукало до стереотипного уявлення про «чоловічу професію». Однак, часи змінюються, і сьогодні все більше жінок обирають кар'єру в лісовому господарстві, зокрема в ДП «Ліси України».

Новий проєкт «Лідерки «ДП «Ліси України» буде знайомити з професіоналками галузі.

І перша історія про начальницю лісорозсадника філії «Ківерцівське лісове господарство» Ольгу Долю з Волині – пише Поліський лісовий офіс.

Вона розпочинала з посади економістки. Після нетривалої декретної відпустки працювала у відділі збуту інженеркою з реалізації та переробки деревини. Але бажання вирощувати ліс із насінини, створювати красиві ландшафти перемогло. Тому після економічної освіти слідувала спеціальність «Лісове господарство».

Вміння, знання, які отримала вже на роботі, відчуття стилю та усвідомлення, що «на своєму місці», принесли гарні результати. До ківерцівського розсадника їдуть по декоративні саджанці не лише з ближніх міст Луцьк, Ківерці та усіх сіл області, а й із сусідніх регіонів. Приваблює покупців багатий асортимент та якість.

«Наші саджанці вирощені в умовах рідного клімату. Ми маємо місце для висівання, тоді пересаджуємо на поля дорощування. Максимально доглядів і мінімально гербіцидів. Саме тому наші деревця мають кращу приживлюваність, не вимагають стільки догляду, як привезені з-за кордону. І вартують дешевше, ніж на приватних розсадниках. Хоча, можливо, іноді дещо програють в естетичному плані, так як вирощені в більш природних умовах», – розповідає Ольга.

Свою роботу дівчина дуже любить. Із захватом розповідає, як сходять насінини, як вони проростають і набираються сил. Каже, біля них треба добре і багато походити, але в результаті це неймовірна віддача.

Так і в плані професійного росту. Ольга пригадує, як усьому навчалася з нуля. Було важко, але ніколи не було страшно. Тому що в колективі гарна атмосфера. Останнім часом у філії з’явилося багато молоді. Вони креативні та старанні, адже працювати у ДП «Ліси України» досить престижно. Та й цікаво. Крім того, досвідчені колеги завжди радо діляться досвідом.

Як керівниця, наголошує, що лісорозсадник працює з гарними фінансовими результами. За цей рік вже реалізували продукції на майже 500 тис. грн.

Що цікаво. Ольга на роботі отримала не лише престижну професію. А й так сталося, що влаштувала особисте життя. Чоловік Олександр також працює в галузі. Вони й познайомилися на роботі. Вже через рік одружилися. Доньці Антоніні зараз 9 років.

«Ми з чоловіком часто вдома обговорюємо робочі моменти. Радимося, іноді навіть сперечаємося, наприклад, як краще було б провести догляди на якійсь ділянці. Ми в рівних умовах. Ніколи – ні від свого чоловіка, ні від колег-чоловіків не відчувала якоїсь зверхності чи неповаги, тому що жінка. Через незнання та помилки – так, буває незручно. Жінки на роботі в лісі точно давно зайняли достойне місце», – ділиться спостереженнями.

А щодо мрій і планів говорить просто: зараз у ДП «Ліси України» чітка і грамотна стратегія щодо розвитку підприємства. Від людей багато вимагають, але і відповідно стимулюють. Так само і в питанні розвитку лісорозсадників. На базі Ківерцівської філії нещодавно запрацював збудований з нуля сучасний лісорозсадницький комплекс. Там працюють над вирощення сіянців головних лісових порід. А наш розсадник має потенціал стати таким же центром вирощення та реалізації декоративних видів.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинські митники запобігли незаконному експорту українського лісу.

Реклама Google

Telegram Channel