Курси НБУ $ 41.29 € 45.98
Волинський прикордонник-історик розповів про божественне походження кольорів українського прапора (Відео)

Історик-краєзнавець Сергій Годлевський зараз у складі Волинського прикордонного загону виконує бойові завдання на Харківщині.

Фото: Фейсбук.

Волинський прикордонник-історик розповів про божественне походження кольорів українського прапора (Відео)

23 серпня в Україні відзначається День Державного Прапора

Історія нашого прапора дуже-дуже древня. Самі кольори мають небесне, божественне походження.

Про давнє походження українського символу розповідає прикордонник, історик-краєзнавець Сергій Годлевський, який зараз у складі Волинського прикордонного загону виконує бойові завдання на Харківщині.

Відео-розповідь опублікували на фейсбук-сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби України-Західний кордон.

«Кожна держава як і кожна людина. Людина, щоб зазначити себе якось в суспільстві, вона має відповідні документи. У людини – це паспорт. В кожної держави є теж такі певні речі, які зазначають цю державу. В нашій державі є три символи: Гімн, Герб і наш Прапор.

В Україні була традиція фарбувати дерев’яні церкви у синій колір, який означав небо. І вікна в тих церквах підводилися червоним або жовтим кольором, це означало боже світло. Тобто поєднання двох божих кольорів – синього (неба) і жовтого (світла від променя божого). Є така поетична строка про наш Стяг: «Наш стяг – пшениця у степах під голубим склепінням неба».

Перші згадки про ці кольори походять від часів Галицької Русі. Це було XII – XIII століття. Тоді на тлі синього прапору був золотий лев. Адже Галицька Русь була носієм української державності. У 1848 році, коли почалася революційна «Весна народів», українські демонстрації ішли під жовто-блакитними стягами. Звичайно, найбільший вибух це був 1905 рік, коли відбулася перша революція в російській імперії, коли проходила українізація, тоді уже були українські партіїі, українські національні рухи. Уся національна революція 17-21 років, проходила піджовто-блакитними стягами.

І я вірю, що прийде той час, коли ми із жовто-блакитними прапорами попрямуємо у Київ під час нашої Перемоги.», – йдеться у розповіді.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині новобранці-прикордонники склали військову присягу.

Реклама Google

Telegram Channel