Курси НБУ $ 41.29 € 45.98
Головний синоптик України пішов на заслужений відпочинок

Микола Іванович є автором багатьох статей в галузі гідрометеорології,  співавтором книги «Клімат України: у минулому…і майбутньому».

Фото: Facebook.

Головний синоптик України пішов на заслужений відпочинок

Після багаторічної плідної роботи Микола Іванович Кульбіда вийшов на пенсію, залишивши вагомий слід у діяльності Гідрометеорологічної служби України

Він очолював Український гідрометеорологічний центр з 1992 року та з 2012 року, відповідно до Указу Президента, представляв Україну у Всесвітній Метеорологічній Організації, компетентному органі Організації Об’єднаних Націй з питань спостережень за станом атмосфери та її взаємодії з океаном. 

За його представництва спеціалісти Гідрометеорологічної служби України брали участь у роботі семи комітетів ВМО різної спрямованості.

Про це розповів Волинський обласний центр з гідрометеорології.

«Микола Іванович пройшов великий шлях в історії Українського гідрометеорологічного центру. Почав свою діяльність у 1977 році в Українському бюро погоди, попереднику Українського гідрометеорологічного центру, на посаді інженера-синоптика відділу метеорологічних прогнозів, після закінчення навчання на кафедрі метеорології та кліматології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

У 1992 році, отримавши кілька підвищень у відділі метеорологічних прогнозів, був призначений начальником Гідрометцентру Державного комітету України з гідрометеорології, на той час як самостійного органу, з 2001 року – у складі Міністерства екології та природних ресурсів, з 2005 року – у складі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. В 2011 році обійняв посаду директора Українського гідрометеорологічного центру Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

За час своєї діяльності на посаді начальника та директора центру Микола Іванович зробив значний внесок для її розвитку та процвітання. 

Очолюючи Український гідрометеорологічний центр, Микола Іванович Кульбіда активно працював над реалізацією проєктів Європейського Союзу та налагодженням співпраці з гідрометеорологічними службами інших країн. Одним із його вагомих досягнень стало впровадження Європейської системи підтримки прийняття рішень у випадку радіаційних аварій RODOS, за допомогою якої з 2017 року Українським гідрометеорологічним центром здійснюється цілодобове прогнозування радіаційної ситуації. 

Під керівництвом Миколи Івановича УкрГМЦ взяв участь у проєкті DAREFFORT, який покращив прогнозування повеней, заключено угоди з різних аспектів гідрометеорологічної діяльності з Європейським центром середньострокових прогнозів погоди, Європейською організацією супутникової метеорології, Шведським метеорологічним і гідрологічним інститутом, Міжнародним дослідницьким центром запобігання наслідків радіаційних, хімічних, біологічних і ядерних загроз, досягнуто домовленостей із Генеральним директоратом з енергетики Європейської комісії та багатьма іншими світовими установами та відомствами.

Упродовж його керування заключено низку угод про співробітництво між національними гідрометеорологічними службами країн-сусідів, зокрема з Республікою Румунія, Республікою Польща, Словацькою Республікою, Республікою Молдова, Угорщиною, координувалася робота в рамках міждержавних угод на прикордонних водах.

Впроваджено алгоритм взаємодії з питань здійснення гідрометеорологічного забезпечення керівництва України, центральних органів виконавчої влади, Збройних Сил України, налагоджено тісний зв’язок з суб’єктами енергетичного, сільськогосподарського, транспортного комплексу, засобами масової інформації тощо.

Микола Іванович відігравав ключову роль у модернізації систем метеорологічних спостережень та прогнозування в рамках проєкту між Українським гідрометеорологічним центром та Фінським метеорологічним інститутом, імплементуючи результати співпраці в роботу УкрГМЦ та організовуючи стажування українських спеціалістів. У 2024 році вперше за усю історію гідрометеорологічних спостережень гідрометеорологічна служба України отримає автоматичні пункти спостережень за станом атмосфери та режимом річок.

За керівництва та участі Кульбіди М.І. розроблено цілий ряд нормативних документів та проєктів нормативно-правових актів у сфері  гідрометеорологічної  діяльності – від Настанови з оперативного гідрометеорологічного забезпечення та обслуговування галузей національної економіки  до  проєкту нової редакції Закону України «Про гідрометеорологічну діяльність».

Микола Іванович є автором багатьох статей в галузі гідрометеорології,  співавтором книги «Клімат України: у минулому…і майбутньому».

Свій багатий професійний досвід Микола Іванович передавав молодому поколінню метеорологів. Багато років викладав у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на кафедрі метеорології та кліматології географічного факультету.

Кульбіда М.І. має статус учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У 1986 році він у складі оперативних груп неодноразово відряджався до м. Чорнобиль для виконання робіт з метеорологічного забезпечення Урядової комісії по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. За самовіддану працю під час ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції, усунення її наслідків Микола Іванович нагороджений медаллю «За трудову відзнаку». 

Також, за сумлінне виконання службових обов’язків був нагороджений державними нагородами, неодноразово заохочувався відзнаками Кабінету Міністрів, органів державної влади, місцевого самоврядування, відомчими заохочувальними відзнаками.

Шановний Миколо Івановичу!

Прийміть щиру подяку за багаторічну самовіддану працю на благо Гідрометеорологічної служби України. Ваш професіоналізм, мудрість і відповідальність зробили вагомий внесок у розвиток гідрометеорологічної науки та забезпечення безпеки нашої держави. Завдяки Вашому лідерству та відданості, Український гідрометеорологічний центр став надійним джерелом важливої інформації для мільйонів громадян.

Ваша енергія та непохитна віра у важливість гідрометеорологічної діяльності надихали та продовжують надихати не одне покоління спеціалістів. 

Бажаємо Вам міцного здоров'я, невичерпної енергії та нових звершень у всіх сферах Вашого життя!», йдеться в повідомленні.

 

 

 

 

Читайте також: «На Волині відкриють центр підтримки бізнесу».  

Реклама Google
 

Telegram Channel