Курси НБУ $ 41.29 € 45.98
Невиношування вагітності: чому виникає та як лікувати

Фото: esculab.com.

Невиношування вагітності: чому виникає та як лікувати

Виношування вагітності — це довгий та складний процес, який може пройти без ускладнень, якщо ставитися до нього відповідально. Але навіть у такому разі можуть траплятися ситуації, у яких виносити дитину виявляється неможливим.

Невиношування — це складна проблема, яка виникає через велику кількість причин. Так, це може статися через гормональні порушення, аутоімунні хвороби. До викидня може призвести порушення скоротливої функції шийки матки чи навіть присутній у більшій за потрібну кількості гомоцистеїн. Ба більше, якщо фактор продовжує діяти, йдеться вже про звичне невиношування — патологічний стан, за якого у жінки спостерігаються декілька викиднів поспіль.

Можливі причини невиношування

Причин невиношування вагітності може бути декілька. Умовно лікарі їх розділяють на декілька груп:

  1. Інфекційні. На жаль, кожна жінка може захворіти в період вагітності. Важко прогнозувати, яка з хвороб проявиться та негативно вплине на плід. Тому, якщо захворювання розвивається та призводить до тяжких вад розвитку ембріона, вагітність завмирає.
  2. Генетичні. Часто лікарі кажуть, що викидень на дуже ранніх термінах свідчить про хромосомні аномалії плоду, через які вагітність не може продовжуватися. Але точні механізми такого «природного відбору» описати складно.
  3. Анатомічні. Ця група включає вади розвитку репродуктивної системи жінки, коли матка чи пологові шляхи не можуть коректно виконувати свою функцію. До неї належить також істміко-цервікальна недостатність, коли шийка не здатна витримувати тиск плоду, тому розкривається на ранніх термінах, провокуючи аборт.
  4. Аутоімунні. У деяких випадках організм жінки сприймає плід як чужорідний матеріал, тому імунні клітини починають атакувати дитину. Це призводить до припинення її розвитку та втрати вагітності.
  5. Гормональні. Для правильного виношування в організмі жінки має підтримуватися достатній рівень певних гормонів, тому через гормональні збої може порушуватись і процес виношування дитини.
  6. Порушення у системі крові. Часто причиною викиднів стають тромбофілії — це група захворювань, які провокують утворення надлишкової кількості тромбів. У випадку з вагітністю вони перекривають кровотік у плаценті або провокують її відшарування.

Перелічені стани можуть стати причиною кількох викиднів поспіль, тому слід звернутися до лікаря та пройти діагностику. Необхідні аналізи можна здати в приватних лабораторіях, таких як Ескулаб.

Що робити з таким діагнозом

Лікування невиношування — це складний процес, який може включати велику кількість процедур:

  • лікування супутніх захворювань;
  • імунокорекцію;
  • гормональну терапію;
  • препарати крові.

За істміко-цервікальної недостатності гінеколог може встановити на шийку матки спеціальне кільце, яке до пологів триматиме її закритою.

Реклама Google

Telegram Channel