Курси НБУ $ 41.36 € 46.18
З початку року на Волині зафіксували чотири випадки захворювання на африканську чуму свиней

До свійських свиней збудник африканської чуми хтось приносить з лісу або з поля.

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

З початку року на Волині зафіксували чотири випадки захворювання на африканську чуму свиней

Три випадки ветеринари виявили серед диких тварин, один — у приватному господарстві Володимирського району

Зі слів головного спеціаліста відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби в області Сергя Войтюка, торік на Волині був зареєстрований лише один випадок африканської чуми серед диких свиней у Ковельському районі.

Про це фахівець розповів Суспільному.

«Скільки я свиней тримаю, таке вперше»

Волинянка Валентина, власниця господарства у Володимирському районі, де в червні цього року зафіксували хворобу у свійських тварин, телефоном розповіла Суспільному: домашня свиня захворіла раптово. Каже: клінічних ознак африканської чуми у тварини не було, пропав лише апетит і піднялася температура.

На допомогу волинянка покликала місцевого ветеринара, який колов ліки. Але це, говорить жінка, не допомогло. За кілька днів свиня вмерла, а лабораторний аналіз виявив африканську чуму. Через це власниці довелося заколоти ще двох свиней, яких тримала в господарстві.

«Скільки я свиней тримаю, таке вперше. Ніхто до хліва, крім мене та сина, не ходив. Годувала люцерною, кропивою, вареною картоплею. Моя хата за кілометр-півтора від лісу. Тут багато дуже бігає лисиць та іншої звірини. Думає, що то тільки вони занесли на зелень хворобу. Інакше ніде африканська чума не могла взятися», — говорить Валентина.

Зі слів власниці господарства, ніякої компенсації за втрату свиней вона не отримувала і не знає, як це зробити. «Шкода, бо рік свиню годувала, кормів скільки пішло. Я була тоді в такому шоці, на нервах, бо переживала не тільки за себе, а й переживала за село, бо то така хвороба страшна», додала волинянка.

Як передається хвороба і чи можна вберегти поголів'я

З чим пов’язане збільшення кількості випадків африканської чуми в області та як вберегти домашніх свиней від цієї хвороби — детально розпитали Сергія Войтюка.

— Як передається африканська чума свиней?

Якщо говорити про захворювання серед диких свиней, то вірус африканської чуми циркулює в дикій фауні. Дикі свині живуть стадами, мігрують з однієї території на іншу, таким чином передається хвороба. Тварини самі себе заражають, збудник передається від хворих до здорових. Це, як грип в людей.

До свійських свиней збудник африканської чуми хтось приносить з лісу або з поля. Шляхів передачі є безліч: ґрунт, транспорт, взуття, одяг, птиця, собаки, коти.

— Які ознаки африканської чуми у свиней?

Діагноз підтверджує лише лабораторний метод, тому що клінічні ознаки подібні на інші захворювання. Перші характерні симптоми: тварина стає кволою, температура підвищується до 42 градусів, посиніння шкіри на животі та внутрішніх сторонах стеген, носі, вухах. Ці ділянки стають синьо-фіолетового забарвлення. Тому, аби встановити точний діагноз, ми беремо матеріал після загибелі тварини.

— Чи є вакцина та лікування від цієї хвороби?

Лікування та вакцина від африканської чуми відсутні. Єдиний шлях, щоб вберегти домашніх свиней, це профілактичні заходи. Власникам треба так вести своє господарство, щоб не було можливості збуднику проникнути. Це має бути закритий режим, щоб сторонні тварини та люди туди не потрапляли. Це єдиний шлях. Бо якщо вже виявили захворювання, то тварин треба знищувати.

— Які порадите методи профілактики, щоб вберегти домашніх свиней від африканської чуми?

Найперше, має бути паркан, який відгороджує поголів'я від ймовірних переносників хвороби. Бажано, щоб перед хлівом був дезкилимок, на який висипати тирсу і поливати його хлоркою чи навіть білизною. Коли заходити в хлів, взуття цим килимком продезінфікувати, і це вже найпростіший спосіб захисту від збудника.

— Що порадите власникам свійських свиней, якщо у сусідів свині похворіли на африканську чуму?

Якщо буде лабораторне підтвердження, що це африканська чума свиней, то це подальша небезпека і для сусідів, й для інших населених пунктів. Є спеціальна інструкція щодо боротьби з цим захворюванням, згідно з якою встановлюються спеціальні зони. На місці виявлення хвороби вогнище — неблагополучний пункт, далі запроваджується трикілометрова зона захисту. І власник, звичайно, попаде в цю зону захисту і він так само повинен умертвити свої свині. Бо існує високий ризик, що вони теж є хворі, навіть якщо немає ще клінічних ознак. Для здоров'я людини ці тварини ніякої загрози не становлять — людина не може захворіти на африканську чуму.

— Чи можуть претендувати власники свійських свиней на відшкодування у випадку загибелі тварин від африканської чуми?

Державою передбачений такий механізм відшкодування для тих власників приватних господарств, у яких через африканську чуму були знищені домашні свині. Їм належить компенсація. Створюється спеціальна комісія із представників ветеринарної служби, територіальної громади, поліції, яка обходить тих, у кого вилучилася хвора або з підозрою на хворобу тварина. Вони складають акт, вказують кількість, вагу свійських свиней. Потім складається список цих осіб і районна протиепізоотична комісія за середньою місячною вартістю формує суму відшкодування. Ці документи передаються в область, яка дає заявку на фінансування в Київ.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У селі на Волині скасували карантин у зв'язку із спалахом африканської чуми свиней.

Реклама Google

Telegram Channel