Курси НБУ $ 41.30 € 46.10
Історик Ярослав Грицак: Порошенко з-поміж усіх президентів здійснив найглибші реформи

Ярослав Грицак.

Волинь-нова

Історик Ярослав Грицак: Порошенко з-поміж усіх президентів здійснив найглибші реформи

Історик Ярослав Грицак в інтерв’ю журналісту «Української правди» Роману Кравцю проаналізував реформаторський спадок усіх українських президентів. Він заявив, що найглибші проєвропейські реформи здійснив п’ятий Президент Петро Порошенко

«Я вважаю, що з усіх президентів напевно Порошенко зайшов найдовше в перетворенні України в ту державу, яку ми б хотіли бачити. В позитивному сенсі. Це відстань. Тому що він укріпив ці інституції, він їх не тільки укріпив, він їх ще європеїзував. Війна показала, що ми мали певні дуже важливі риси. Перш за все, все ж таки змінилася армія. Сильно змінилася армія, починаючи з 14 року, це вже цілком інша армія. По друге дуже важливо, що децентралізація вдалася», – констатує історик.

«Так само як Кучма, Порошенко вперше зібрав Dream Team, це дійсно команда реформаторів. Вона зіграла велику роль, тому що реформа була запущена», – говорить Грицак.

«Звичайно, важливо, що ситуація була інша, ніж за Ющенка, тому що було громадянське суспільство більш організоване, більш сильне і більш молоде. Яке менше вірило в лідера, а більше вірило у власні сили і свої структури. Тобто це дозволило Порошенку пройти ту відстань, яку мала пройти Україна, позбутися радянської імперської спадщини, якнайдалі», – зазначає Ярослав Грицак.

Реклама Google

Telegram Channel