Курси НБУ $ 41.25 € 45.88
«Telegram за рівнем впливу аналогічний до РПЦ, просякнутою агентами ФСБ»

Павло Дуров.

Волинь-нова

«Telegram за рівнем впливу аналогічний до РПЦ, просякнутою агентами ФСБ»

Українська влада має або припинити роботу Telegram на території України, або принаймні почати регулювати цей месенджер

Про це сказала народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторя Сюмар в ефірі «Прямого».

«Питання національної безпеки є ключовим, саме в інтересах національної безпеки відбуваються певні обмеження того, що називається принципом свободи слов, і це нам говорить Європейська конвенція з прав людини. Що у зв’язку з Telegram є найбільш цікавими моментами? Мені здається, що арешт Павла Дурова і все, що відбувалося після нього, є більш ніж промовисте», – сказала Сюмар.

Вона вважає, що на проблему Telegram вже давно звернули увагу, але її не дуже хочуть помічати в Україні. «Мені здається, що ця «засвітка» російської пропаганди, яка відбулася після арешту Дурова, де було чітко сказано, що він «начальник связи СВО», нас змушує дуже серйозно розібратися, що це за месенджер і що він несе українцям. «Начальник связи СВО» не просто так було сказано, далі були розшифровки про те, що більшість наведень російських ракет здійснюється через Telegram», – зауважила депутатка.

Вікторія Сюмар.
Вікторія Сюмар.

 За її словами, більшість зв’язків російських військових здійснюються через Telegram і це не просто месенджер новин. «Найбільшу проблему я бачу, що українські спецслужби замість того, щоб чітко показувати, як використовується російськими військовими в агресії щодо України Telegram, просто вирішили цей інструмент теж зробити своїм», – зазначила Сюмар.

«І українці, на жаль, можуть побачити, де летить ракета і куди саме завдяки месенджеру Telegram. Це точно оксюморон, так бути не може. Якщо цим інструментом вбивають українців, то він не може сприйматися як ключовий інструмент донесення ключової для виживання інформації», – сказала вона.

«Тут виникає питання, чому українська влада і спецслужби постворювали все це в російському месенджері, а не створили канали донесення цієї інформаці? І це дуже серйозне питання, яке треба сьогодні ставити», – додала депутатка.

Вона нагадала, що Дуров 64 рази відвідував росію з 2014 року в ключові моменти. «Я думаю, що реакція російської пропаганди чітко показала, що він був прямим співробітником фсб росії», – вважає Сюмар.

Вона зазначила, що це вкрай серйозна проблема, яка прямо стосується національної безпеки. «У влади є ілюзія, що вона контролює цей інструмент, бо створили купу Telegram-каналів Банкової, через які можна просто запускати фейк-ньюс на опозицію. Не можна не бачити реальної загрози національній безпеці. Тому зараз ми опинилися на порозі критичної необхідності приймати рішення щодо Telegram», – наголосила вона.

Сюмар зазначила, що є три варіанти, як діяти щодо подальшого використання Telegram. «Перший варіант – й далі нічого не робити, бо «ми обережно ставимося» і таке інше. Давайте чесно скажемо: цей інструмент за рівнем впливу аналогічний до рпц, яка значною мірою була агентурною мережею. Цей інструмент сьогодні не менш потужний і працює в руках фсб. Варіанту нічого не робити немає, є варіант або припинити роботу Telegram на території України, або почати регулювати цей месенджер», – зазначила вона.

За словами депутатки, для цього потрібно, щоб Telegram створив представництво в Україні, щоб анонімні Telegram-канали були заборонені, а якщо хтось хоче створити свій Telegram-канал, то треба називати своїм іменем для того, аби месенджер взяв на себе зобов’язання блокувати заборонений контент.

«Досить жити на інформаційному смітнику, ми живемо в інформаційному суспільстві. Треба відповідально ставитися, що ми споживаємо сьогодні в Інтернеті, і держава несе за це відповідальність», – зазначила Сюмар.

Реклама Google

Telegram Channel